Католическа Църква

НОВА КАТОЛИЧЕСКА ПЛАТФОРМА В ИНТЕРНЕТ

Aleteia и Google създават „свещен Он-лайн съюз”

Световната католическа мрежа  Алития, заедно с Гуугъл, търсят с помощта на Интернет отговор на въпроса какво вълнува католиците?

 

Какво Интернет казва за католическата църква? Какво католиците изискват от мрежата? Кой са най-широко дискутираните етични и духовни въпроси от потребителите в Интернет пространството? Aleteia световноизвестната католическа мрежа, която представя себе си като „Световно разпространена католическа мрежа за споделяне на „духовни храна” за тези които търсят истината се обедини с гиганта Гуугъл около идеята да намери отговор на тези въпроси.

 

Мрежата, която от седем години беше в бета версия, официално стартира наскоро. Тя предлага „уеб изслушване” или възможността за он-лайн анализиране на актуални въпроси свързани с католическата църква. Първото он-лайн обсъждане излезе в мрежата в деня на официалното стартиране под мотото „Уеб изслушване и духовност” като резултат от широко изслушване и анализиране на основните най-важни религиозни и етични теми в мрежата през 2012.
 
 

Изследването показва, че повече от 2/3 от потребителите, които изказват своето мнение в мрежата са американци. Тази комуникация се извършва през социалните мрежи и се интензифицира при дебатирането на по-противоречиви въпроси като бракове между еднополови партньори например. Други по-широко застъпени теми са свързани с абортите и евтанзията. Преобладаващите въпроси сред французите са свързани с отношението към Исляма, докато в Мексико католиците се концентрират върху защитата на малцинствата. Учидващо в Италия католиците дебатират оклоло темата за катехизиса.
 
 

Според  Luca Giuratrabocchetta, началник на тази инициатива в Гуугъл Италия, сътрудничеството на Aleteia с он-лайн търсачката е едно голямо предизвикателство, защото предоставя достъп до значително количество от информация и засилва комуникацията между огромно количество потребители в целия свят, по един ефикасен, надежден и защитен начин.

 

Aleteia също анонсира своето присъединяване към  AdEthic, система за публикуване на целви приложения в католическите сайтове. Мрежата обяви създаването на  „Porta Fidei” – това е първото приложение за смарт телефони и таблети свързано с „Годината на вярата”. То дава възможност за реална покритие на местата, които посещава папа Бенедикт XVI, също и събития свързани с католическата църква по света, през цялата година.

 

 

Източник: Ватикан инсайдер 


http://www.aleteia.org/en