Католическа Църква

СЪБОЛЕЗНОВАТЕЛНА ТЕЛЕГРАМА НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ПО ПОВОД СМЪРТТА НА КАРДИНАЛ ЙОЗЕФ ГЛЕМП

На 24 януари 2013 г. папа Бенедикт ХVІ изпрати съболезнователна телеграма до Кардинал Казимеш Нич, Архиепископ на Варшава, Полша, по повод смъртта на Кардинал Йозеф Глемп, Архиепископ на същия диоцез от 1981 до 2006 г.

 

Кардинал Глемп почина на 23 януари 2013 г. на 83 годишна възраст. В телеграмата се казва:

 

„Caritati in justicia” – милосърдни в справедливостта – неговото епископско мото го съпровождаше в целия му живот и ръководеше неговият начин на мислене, оценка и решения, както и цялостната му пастирска дейност. Той беше „справедлив” човек, в духа на Св. Йосиф, неговият покровител, в духа на всички онези от библейската традиция, които умеят да чуват гласът на Божия зов, насочен не лично към тях, а и към общностите, които са им поверени. На тази справедливост, изпълнена със смирено покорство пред Божията воля, се основаваше и неговата дълбока любов към Бога и човека, тя Беше неговата светлина, вдъхновение и му даваше сили по време на трудното му служение като водач на Църквата в епоха на големи социални и политически промени в Полша и Европа”.

 

„Любовта му към Бога и Църквата и загрижеността му за живота и достойнството на всяка личност, го превърнаха в апостол на единството срещу разделението, на хармонията пред лицето на конфронтацията, на строежа на щастливо бъдеще, основано на радостните и тъжните моменти от живота на Църквата и нацията. Продължител на делото на кардинал Стефан Вишински, общувайки активно и оставяйки духовно свързан с папа Йоан Павел ІІ, той успя разсъдливо и благоразумно да разреши множество проблеми и открити въпроси от политическия, обществения и религиозния живот на полския народ. Уповавайки се на Божието провидение, той гледаше изпълнен с надежда към следващото хилядолетие, към което водеше общността на вярващите в Полша.

 

Последния етап от живота му беше белязан от страдания, които той понесе със спокоен дух. Дори и в дните на това изпитание, той остана верен свидетел на добротата и любовта на Всевишния Бог.

 

Винаги съм ценял искрената му доброта, простота, откритостта и сърдечната му отдаденост на каузата на Църквата в Полша и света. Такъв той ще остане в паметта и молитвите ми. Моля се Господ да го приемe в Своята слава.”

 

 

Източник: Vatican Information Service