Католическа Църква

СВЕТИЯТ ОТЕЦ Е ПРЕДСТАВЛЯВАН ОТ 99 НУНЦИИ ПО СВЕТА

В момента Светият отец е представляван от 99 Апостолически нунции по света, някои от които са акредитирани в повече от една страна. Италианският вестник Avvenire публикува данни, според които малко над половината от тях са италианци (48), което представлява намаление в сравнение с предишни години. През 1961 г. италианци са били 48 от общо 58 нунции (или 83%), а през 1978 г. италианците са били 55 от общо 75 нунции (или 73%).

 

 

Тенденцията за намаляване на броя на италианците продължи по време на понтификата на папа Бенедикт ХVІ, който е ръкоположи за епископи 41 новоназначени нунции, от които едва 15 са италианци (или 37%). Италианците обаче продължават да представляват Светия Престол във важните от църковна или политическа гледна точка държави като Франция, Испания, Великобритания, Полша, Съединените щати, Бразилия и Италия.

 

 

Останалите нунции са предимно от Европа (общо 26-,ма от които 6 от Полша, 5 от Испания и 5 от Франция). Нунциите от Азия са 12, от Северна Америка – 7 (всичките от САЩ), 5 от Африка и 2 Латинска Америка.

 

 

В момента вакантни са нунциатурите в Кот д'Ивоар, Ел Салвадор, Малта, Кения и Уганда. Вакантна ще стане и нунциатурата в Иран, след като Архиепископ Жан-Пол Гобел беше определен за апостолически нунций в Египет.
 
 

 

На 6 януари 2013 г., Богоявление, нигерийският архиепископ Фортунатус Нуачукуо, който беше определен на 12 ноември 2012 г. за апостолически нунции в Никарагуа, беше ръкоположен за епископ от Светия отец. В церемонията участие взе и помощният епископ на Манагуа Силвия Хосе Баез. Епископ Баез беше един от 16-те епископи, които положиха ръцете си над четиримата новоръкоположени в тази церемония епископи. Преди церемонията, епископ Баез подари на новоназначения нунции пълното издание на пастирските документи, публикувани от Епископската конференция на страната след 2007 г., като подарък от епископите и вярващите на Никарагуа.

 

 

На 1 януари 2013 г. папата назначи Архиепископ Никола Хенри Мария Дени Тевенен, архиепископ на Екланум, за апостолически нунции в Гватемала. Роден на 5 юни 1958 г. в Сент Дизие, Франция, архиепископ Тевенен е ръкоположен за свещеник на 4 юли 1989 г. в диоцеза на Генуа. След като започва работа в дипломатическата служба на Светия престол на 1 юли 1994 г., той служи последователно в папските представителства в Индия, Демократична република Конго, Белгия, Ливан, Куба, България и Италия, а след това в секцията за връзки с държавите на Държавния секретариат на Ватикана. Архиепископ Тевенен говори френски, английски, италиански, немски, испански и португалски езици.

 

 

В първите дни на тази година за нов апостолическия нунции в Австралия беше назначен Архиепископ Пол Ричард Галахър, титуларен архиепископ на Ходелм, който до този момент заемаше поста апостолически нуций в Гватемала.

 

 

 

Източник: www.zenit.org