Католическа Църква

ТИШИНА И ПЕСЕН: МЛАДЕЖИ УЧАСТВАТ В ПОКЛОНЕНИЕ ПО ВРЕМЕ НА ЕКУМЕНИЧНО ПОСРЕЩАНЕ НА НОВА ГОДИНА В РИМ

Дори и при 45 хиляди души основно млади хора, събрали се на площад Св. Петър във Ватикана, всеки би могъл да чуе звука на бликащата вода от двата декоративни фонтана на площада. Затишието бе част от приливите и отливите между тишината и песента, които белязаха поклонението на екуменична общност Тезе в Рим между 28 декември и 2 януари, събрало младите хора на тиха молитва, песнопения и размисли върху Светото писание.
 

 

Събитието се проведе едновременно в седемте най-големи балзилики в Рим, едновременно с  Вечерната молитва отслужена от папа Бенедикт XVI на 29 декември. „Както тишината, така и песента заемат важно място в общите молитви" каза обичащият музиката папа Бенедикт XVI на младите хора. "Песента е подкрепа и незаменим израз на молитвата."

 

 

Тридесет годишната поклонничка Дженифър Фанг от Торонто, сподели че: "Музиката играе важна роля и е добър начин да те предразположи за молитва. Свещите, иконите и музиката правят това по-лесно."
 

 

В базиликата Санта Мария Маджоре, коленичилите около голям кръст млади хора бавно пристъпяха напред и редувайки се, поставяха чело на кръста в знак на почит. Въпреки че 22.00 часа бързо дойде и отмина, разпоредителите на църквата не нарушиха молитвите на нито един от поклонниците. Братята облечени в бели роби от общността Тезе останаха коленичейки на студения мрамор в подножието на кръста, докато хор и мини оркестър продължаваха да свирят химна на Тезе на латински, френски, латински, испански, полски и руски.
 

 

Общността основана в Тезе, Франция е дом на около 100 монаси половината, от които са католици, а другата половина англикани и протестанти. Основана през 1940 година от Брат Роджър, протестант от Швейцария, като място на помирение и дружба, общността привлича хиляди млади хора от цял свят всяка година.
 

 

Папа Бенедикт подчерта вселенския екуменичен характер на общността Тезе и насърчи християнското единство чрез споделената молитва. Папата каза на младите хора, че най-дълбокия смисъл на живота си могат да намерят във вярата и следването на Христос. "Понякога злото и страданията на невинни хора създава в човека съмнения и безпокойство и следването на Христос става трудна задача. Но това съмнение не ви прави невярващи." каза той на младите хора, повечето от които бяха на възраст между 16 и 35 години. "Христос идва на помощ на тези, които търсят по-дълбоко вярата и Христос отваря църквата към вярващите, за да ги подкрепи в тяхното пътуване и разпространяване на вярата."
 

 

Стефани Царник 29 годишна католичка от Мичиган каза, че често има усещането, че хората изпълващи католическите църкви в САЩ  са в повечето случаи там заради традицията. "Но младите хора се нуждаят от силни изживявания; те се нуждаят от някой, който да чува техните въпроси. Тазе ни насърчава да изучаваме вярата." .... "Има едно такова чувство, че ако се съмнявате, имате въпроси тогава има нещо нередно, но Тезе не ви кара да се чувствате по този начин" добавя тя.

 


"Това, което ни обединява е по-силно от това, което ни разделя: едно кръщение и едно божие слово ни обединяват. Ние сме тук тази вечер да отпразнуваме това единство, обединение, което е по-истинско, дори и ако все още не е  напълно осъзнато. Когато се обръщаме заедно към Христос, единството ще става все по-дълбоко" каза папа Бенедикт XVI.
 

 

Докато молебени като този на Тезе се провеждат по целия свят, общността не се опитва да основе своя собствена църква или да се превърне в движение. В Рим младите хора се запознаваха едни други и се молиха заедно, но също така обсъждаха и своите различия.

 

 

Грегъри Старк 21 годишен младеж от щата Охайо, каза: " Когато сте голяма група от хора вие трябва да решите какво ви предстои и за какво се борите. В Тезе фокусът е върху Исус и четенето на Библията. ... Тезе не съществува, за да задава догми, а за да сближава хората и да им помогне да работят заедно въпреки различията им."

 

 

Източник: Catholic News Agency