Католическа Църква

НОВИ ЕПИСКОПИ РЪКОПОЛОЖЕНИ НА БОГОЯВЛЕНИЕ ОТ ПАПА БЕНЕДИКТ XVI

Богоявление е проява на добротата на Бог и на Неговата любов към хората“- каза папата по време на тържествената литургия в базиликата "Св. Петър" за празника Богоявление.

 

 

По време на богослужението се състоя ръкополагането на четирима нови епископи: Монс. Георг Гансвайн (Georg Gänswein), личен секретар на папа Бенедикт XVI и префект на папския палат, на Монс. Винченцо Дзани (Vincenzo Zani), секретар на Конгрегацията за католическото образование и на двама нови апостолически нунций - монс. Фортунатус Нуачукуо (Fortunatus Nwachukwu) и Монс. Никола Тевнен (Nicolas Thevenin).

 

 

В своята проповед, папата прикани епископите да имитират влъхвите, "мъжете, мотивирани от непрестанно търсене на Бога и на спасението за света, които не са задоволяват от подсигуреното от техните доходи и социално положение, което изглежда значително. Те търсят по-голямата реалност, искат да знаят дали Бог съществува и как можем да се срещнем с Него. Те са търсачи на Бога.  Епископът не трябва да бъде човек, който само си върши работата: той трябва преди всичко да бъде човек, чийто интерес е насочен към Бога, защото само тогава той може да се грижи истински и за хората. Бихме могли да го кажем и в обратен ред, че епископът е човек, който се грижи за хората, който се вълнува от човешките съдби. Той трябва да бъде човек за другите. Това наистина може да се постигне, само ако е човек завладян от Бога, ако тревогата му за Бога се е превърнала в безпокойство за неговото творение, човека".

 

 

Това безпокойство – каза папа - не трябва да дава мир на епископа, който следва да има смелостта и смирението на вярата, като влъхвите, които вероятно са били подигравани заради тяхното пътуване в неизвестното, водени от една звезда. Всичко това сигурно е изглеждало нелепо, но те са били докоснати от Бога и за тях търсенето на истината е било по-важно от присмеха на привидно интелигентния свят. Така и епископът днес ще се сблъска многократно с господстващата интелигентност на онези, които се придържат към това, което е очевидно сигурното“.
 

"Агностицизмът широко разпространен днес има своите догми и е изключително нетърпим към всичко, което го поставя под въпрос и поставя под въпрос критериите му. Ето защо, смелостта да се противоречи на доминиращите насоки е особено наложително за един епископ“.
 

 

Епископът - добавя папата – трябва да бъде достоен".
 

 

"Това достойнство или сила не се състои в яростното нападение, в агресията, а в способността да се оставиш да бъдеш ударен и да се изправиш срещу доминиращите становища. Смелостта да се отстоява твърдо истината се изисква неизбежно от тези, които Господ изпраща като агнета посред вълци. „Който се бои от Господа, от нищо не ще се уплаши и убои ", пише в книга Премъдрост (34,14). Страхът от Бога освобождава от страха от хората. Прави ни свободни".
 

„Както се случи на апостолите – добави папата - така и епископите, техните наследници, трябва да очакваме да бъдат притеснявани, по модерен начин, ако не престават да известяват гласно и разбираемо Евангелието на Исус Христос. Разбира се, епископите не са призвани да провокират, а по-скоро да водят всички да влязат в радостта на истината, посочвайки пътя като блестящи звезди в небето на историята".
 

"Одобрението на преобладаващите мнения, не е критерия, на които да се подчиним. Критерият е Самият Господ. Ако защитаваме Неговата кауза, ще завладеем, благодарение на Бога, отново и отново хора за пътя на Евангелието. Но неизбежно ще бъдем притеснявани от тези, които с живота си, са в противоречие с Евангелието и тогава можем да бъдем благодарни да бъдем считани за достойни да участваме в Страстите Христови".

 

 

---

 

 

Сред новите епископи, за Апостолически нунций в Гватемала, бе ръкоположен монс. Тевнен, който през 2004/2005 година беше секретар в посолството на Светия престол в България.


 

Негово Преосвещенство Никола Хенри Мария Дени Тевнен (Nicolas Henry Marie Denis Thevenin), титулярен архиепископ на Еклано,  е роден във Франция на 5 юни 1958 г.


 

Ръкоположен е за свещеник на 4 юли 1989 г. за диоцеза на Генуа. Завършва Каноническо право и постъпва на дипломатическа служба при Светия престол на 1 юли 1994 г. Служи в  папските представителства в Индия, Демократическа република Конго, Белгия, Ливан, Куба, България и след това в секцията за връзки с държавите на Държавния секретариат.
Говори френски, английски, италиански, немски, испански и португалски.