Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ ЗА РОЖДЕСТВО ХРИСТОВО НА ПАПА БЕНЕДИКТ XVI

«Veritas de terra orta est!» - «Истината изникна из земята!» (Псалм 84,12).

 


Скъпи братя и сестри от Рим и целия свят, щастливо Рождество на всички вас и на вашите семейства!
Посланието ми за Рождество в Годината на Вярата се съдържа в тези думи взети от един псалм: «Истината изникна от земята». В текста на псалма, всъщност, думите са в бъдеще време: «Истината ще изникне от земята». Те са послание, обещание придружени от други три фрази, които заедно звучат така: «Милост и истина ще се срещнат, правда и мир ще се целунат; истината ще изникне из земята и правдата ще надникне от небесата; и Господ ще даде добро и нашата земя ще даде своя плод; правдата ще тръгне пред Него, стъпките Му ще очертаят пътя» (Псалм 84,11-14).
 

 

Днес това пророческо слово се сбъдна! В Исус, роден във Витлеем от Дева Мария, наистина се срещнаха любовта и истината, правдата и мира се целунаха; истината изникна от земята и правдата надникна от небесата. Свети Августин разяснява приповдигнато и възторжено: «Какво е истината? Синът Божи. Какво е земята? Плътта. Запитай се откъде е роден Христос и виж защо истината е изникнала от земята … истината е родена от Дева Мария» (En. in Ps. 84,13). А в един трактат върху Рождество твърди: «С този празник, който отбелязваме всяка година празнуваме всъщност деня, в който се изпълни пророчеството: “Истината изникна от земята и правдата надникна от небесата”. Истината, която е в лоното на Отца е изникнала от земята за да бъде в лоното и на една майка. Истината, която крепи целия свят е изникнала от земята, за да бъде крепена от ръцете на една жена … Истината, която небесата не могат да обземат изникна от земята, за да бъде положена в ясли. За чие облагодетелстване един така сюблимен Бог толкова се смири? Разбира се не за Свое облагодетелстване, а за огромно наше облагодетелстване, ако вярваме» (Sermones, 185, 1).
 

 

«Ако вярваме». Ето силата на вярата! Бог направи всичко, направи невъзможното: стана плът. Всемогъществото му в любовта осъществи това, което надхвърля човешката представа: Безкрайният стана дете и влезе в човечеството. И все пак, същия този Бог не може да влезе в моето сърце ако аз не му отворя вратата. Porta fidei! Вратата на вярата! Можем да се стъписаме пред това наше противоположно всемогъщество. Тази власт на човека да се затвори за Бога може да ни уплаши. Но ето я действителността, която пропъжда тази мрачна мисъл, надеждата която побеждава страха: истината изникна! Бог се роди! «Земята даде своя плод» (Псалм 67,7). Да, има добра земя, здрава почва, свободна от егоизъм и изолация. Има в света земя, която Бог подготви, за да дойде да живее сред нас. Място за Неговото присъствие в света. Тази земя съществува и днес, през 2012 година, от тази земя изникна истината! Затова има надежда за света, има достоверна надежда, дори и в най-трудните моменти и ситуации. Истината покълна носейки любов, правда и мир.
 

 

Да, мирът да покълне за сирийския народ, дълбоко наранен и разделен от конфликт, който не щади дори беззащитните и сее невинни жертви. Още веднъж приканвам да се спре проливането на кръв, да се улесни достъпа на помощ за бежанците и прокудените и чрез диалог да се търси политическо решение на конфликта.
 

 

Мирът да покълне и сред земите, където е роден Спасителя и нека Той даде на израелците и палестинците куража да сложат край на многогодишните борби и разделения и решително да поемат пътя на преговорите.
 

 

В страните от северна Африка, които преминават сложен преход в търсене на едно ново бъдеще – по-особено в Египет, земя обичана и благословена от детството на Исус – гражданите да изградят заедно общество основано на правдата, зачитането на свободата и достойнството на всяка личност.
 

 

Мирът да покълне сред просторния азиатски континент. Младенецът Исус да погледне благосклонно множеството народи обитаващи тези земи, по-специално онези, които вярват в Него. Царят на мира да отправи също своя поглед към новите управници на Китайската народна република заради голямата отговорност, която им е отредена. Пожелавам в нея да намерят стойност религиите, в уважението на всяка една, така че да допринесат за изграждането на солидарно общество в полза на този благороден народ и на целия свят.
 

 

Раждането на Христос да помогне за връщането на мира в Мали и за помирение в Нигерия, където опустошителни терористични атентати продължават да сеят жертви, особено сред християните. Спасителят да помогне и подкрепи бежанците от източната част на Демократична република Конго и донесе мир в Кения, където кървави атентати засегнаха цивилното население и религиозните места.
Младенецът Исус да благослови многобройните верни, които го почитат в латинска Америка. Да увеличи човешките и християнските им добродетели, да закриля всички, които са принудени да емигрират от своите семейства и земя, да подкрепи управниците в ангажимента им към прогреса и борбата им срещу престъпността.
 

 

Скъпи братя и сестри! Любов и истина, правда и мир се срещнаха, въплътиха се в човека роден от Мария във Витлеем. Този човек е Синът Божи, Той е Бога появил се в историята. Неговото раждане е кълн на нов живот за цялото човечество. Нека всяка земя стане добра земя, да приеме и да покълне любовта, истината, правдата и мира. Честито Рождество на всички!

 

* * *