Католическа Църква

СВЕТИЯ ПРЕСТОЛ ИЗРАЗИ ЗАДОВОЛСТВОТО СИ ОТ РЕЗОЛЮЦИЯТА НА ООН ЗА ПАЛЕСТИНА

На 30 ноември 2012 г. Светият престол оповести следната декларация по повод одобрената от мнозинството на Общото събрание на ООН резолюцията, с която Палестина получи статут на наблюдател, без да е член, на Организацията на обединените нации:

 

„Св. Престол внимателно проследи инициативите, направили възможно това важно решение, стремейки са да запази неутралитет между двете страни, действайки в  съответствие със своята религиозна природа и универсална мисия и взимайки под внимание етическите измерения на този международен проблем.

 

Св. Престол приема днешното гласуване като част от опитите за намиране на крайно решение на проблема, което трябва да стане с подкрепата на международната общност, в съответствие с Резолюция 181 на Общото събрание на ООН от 29 ноември 1947 г. Този документ поставя юридическата основа за съществуването на две държави, едната от които през следващите 65 години така и не беше създадена, за разлика от другата, която вече съществува.

 

На 15 май 2009 г., отпътувайки от международното летище „Бен Гурион” в Тел Авив в края на поклонническото си пътуване в Светите земи, папа Бенедикт ХVІ заяви следното: „Стига кръвопролития! Стига битки! Стига тероризъм! Нека разкъсаме порочния кръг на насилието. Нека да има траен мир, основан на справедливостта, да има същинско помирение и лечения на раните. Нека всички признаят правото на съществуване на държавата Израел, която да се радва на сигурност и мир в международно признатите си граници. Нека всички признаят, че палестинският народ има право на суверенна и независима родина, на достоен живот и свободно пътуване. Нека решението за съществуването на две държави да се превърне в реалност, а да не бъде мечта.”

 

В съответствие с този призив Секретарят на Св. Престол за отношенията с държавите Архиепископ Доминик Мамберти изрази пред Общото събрание на ООН през 2011 г. надеждата компетентни институции на Обединените нации да вземат решения, които да подпомогнат предприемането на конкретни стъпки за постигането на тази цел.

 

Днешното гласуване е израз на мнението на мнозинството от международната общност и признание за необходимостта от по-активното присъствие на палестинците в Обединените нации. Същевременно Св. Престол е убеден, че това решение само по себе си няма да доведе до цялостно решение на съществуващите проблеми в региона; тези проблеми могат да намерят цялостно решение чрез ефективното отдаване на каузата на изграждането на мир и стабилност, на постигането на справедливост и уважение към легитимните желания, както на Израел, така и на палестинците.

 

Воден от тези принципи Св. Престол на няколко пъти прикани лидерите на двата народа да подновят преговорите, изпълнени с добра воля, както и да избягват действия или поставянето на условия, които биха влезли в противоречие с декларираната добра воля и на търсенето на решения, които могат да поставят основите на трайния мир. Светият престол също така отправи апел към международната общност да даде своята подкрепа и да насърчи търсенето на нови решения, като одобри подходящи инициативи, които да помогнат процеса на установяване на траен мир, уважавайки правата на израелците и палестинците. Мирът има нужда от смели решения!

 

Отчитайки резултатът от днешното гласуване в Общото събрание на ООН и насърчавайки международната общност и преди всичко двете заинтересованите страни да предприемат конкретни действия за постигането на гореспоменатите цели, Светият престол приветства взетото от Общото събрание решение, с което се дава статут на Палестина на държава наблюдател, без да е член на Обединените нации. В този момент следва да бъде припомнена и общата позицията, изразена от Светия престол и Организацията за освобождение на Палестина в тяхното Основно споразумение от 15 февруари 2000 г., в което се изказва желанието да бъде признат международно гарантираният специален статут на Град Йерусалим, чиято цел беше опазването на свободата на религията и съвестта, на идентичността и характера на Йерусалим като Свещен град, включително на уважението към и гарантирането на свободния достъп до Светите места.

 


Източник: Vatican Information Service

Снимка: news.va