Католическа Църква

ЗАЕДНО С ХРИСТОС В ГОДИНАТА НА ВЯРАТА

Тазгодишната среща на католическите епископи от източен обред в Европа се състоя в Загреб – Крижевци (Хърватия) и събра около 60 участника, епископи и експерти. Срещата бе организирана по покана на епископа от град Крижевци, Монс. Никола Кекич, под патронажа на Съвета на Европейските епископски конференции. Основната цел беше свързана с разглеждането на  конкретния принос на Източно-католическите църкви към общата и универсална мисия на Църквата в светлината на Втория ватикански събор, Новата евангелизация и Годината на вярата. В хода на срещата, епископите изказаха благодарността си към Светия отец за неспирната подкрепа към Източно-католическите църкви  да могат  да продължат литургичната, богословската и културната традиция, така че да бъдат опознавани и оценени като част от духовното богатство на цялата християнска църква.


 

Едни от най-важните въпроси, които се дискутираха в хода на срещата бяха: Какво е отражението на апостолическия произход на Източните църкви в католическата църква днес? Каква е ролята на Източната църква във вселенския диалог, особено с Православните църкви? И как духовната грижа на епископите от Западен обред, които все повече приемат в своите епархии общности на вярващи християни от източния обред, може да се тълкува днес в Европа? Каква е ролята на Източните църкви сред католическата диаспора?
 

 

Накратко епископите представени в Хърватската столица анализираха въпроса каква е ролята на Източно-католическите църкви в католическото (универсалното) измерение на Църквата, 50 години след Събора и как най-добре да се подчертае този принос, съзнавайки че все още има определена неосведоменост сред католическата църква относно литургичните, теологическите и културните традиции в Източно-католическите църкви.

Източник: Католическа екзархия