Католическа Църква

АПОСТОЛИЧЕСКАТА ВИЗИТАЦИЯ НА ИРЛАНДИЯ ЩЕ БЪДЕ ИЗВЪРШЕНА ПРЕЗ ЕСЕНТА


Ватикана, 31 май 2010 г. Прес-службата на Светия Престол разпространи следното съобщение във връзка с предстоящата Апостолическа визитация на Ирландия, която за пръв път беше обявена в посланието на Светия Отец до католиците в Ирландия от 19 март 2010 г.:

 

„Като последица от посланието на Светия Отец до католиците в Ирландия, през есента на тази година ще бъде проведена Апостолическа визитация в ирландски диоцези, семинарии и религиозни конгрегации.

 

Провеждайки тази визитация, Светия Престол предлага своята подкрепа на епископите, духовенството, монашеството и миряните, които са в търсене на подходящ отговор на положението, възникнало вследствие на трагичните случаи на сексуално насилие, извършени от духовници и монаси над малолетни. Визитацията също така си поставя за цел да допринесе за желаното духовно и морално обновление, за което Църквата на Ирландия вече полага големи усилия.

 

Апостолическите визитатори ще изследват в дълбочина въпросите, свързани с третирането на случаите на насилие и оказаната на жертвите подкрепа; те ще извършат преглед и ще търсят начин за подобряване на ефективността на настоящите процедури за предотвратяване на насилие, като за изходна точка ще бъде използвано папското послание под формата на Motu Proprio, озаглавено „Sacramentorum Sanctitatis Tutela” и нормите, които се съдържат в „Защитата на децата: Документ за правилата и напътствията за Католическата църква в Ирландия”, поръчан и изготвен от Националния съвет за защита на децата в Католическата църква.

 

Визитацията ще започне в четирите митрополитски архидиоцеза на Ирландия (Армаг, Дъблин, Кашел - Емли, и Туам) и след това ще бъде продължена в други диоцези.

 

Назначените от Св. отец визитатори за тези диоцези са съответно: Кардинал Кормак Мърфи О’ Конър, почетен архиепископ на Уестминстър, Англия, назначен за визитатор на архидиоцеза на Армаг; Кардинал Шийн Патрик О’Малей, архиепископ на Бостън, САЩ – за визитатор на архидиоцеза на Дълбин; архиепископ Томас Кристофър Колинс на Торонто, Канада – за визитатор на архидиоцеза на Кашел-Емли и архиепископ Терънс Томас Прендергаст от Отава, Канада – за визитатор на архидиоцеза на Туам.

 

Водена от желанието да насърчи процеса на обновление на образователните институции за бъдещи свещеници на Църквата на Ирландия, Конгрегацията за католическо възпитание ще организира визитацията на ирландските семинарии, включително и в Папския ирландски колеж в Рим. Основно внимание ще бъде обърнато на въпросите, свързани с непосредствената причина за визитацията, като по отношение на семинариите ще бъде извършен преглед на всички аспекти от образованието на свещениците. За Апостолически визитатор е назначен архиепископ Тимъти Долан от Ню Йорк, САЩ.

 

От своя страна Конгрегацията за Институтите с богупосветен живот ще организира визитация в религиозните институти, която ще бъде проведена на два етапа. На първия етап Конгрегацията ще изготви въпросник, който ще бъде изпратен на ръководителите на всички религиозни институции, които се намират в Ирландия, за да бъде получена цялостна картина за настоящото положение и за да бъдат формулирани плановете за усъвършенстване на правилата, които се съдържат в „напътствията”. На втория етап ще бъдат изпратени апостолически визитатори, за каквито са назначени отец Джоузеф Тобин, бивш Генерален настоятел на ордена на Възкресенците, и отец Геро Маклаулин, йезуит – за мъжките институции; Шарън Холанд от Сестрите на Непорочното Сърце на Мария и Майрин Макдона от сестрите на Исус и Мария – за женските институции. Те ще извършат внимателно проучване и ще оценят получените чрез въпросника данни, както и ще препоръчат конкретни стъпки, които да бъдат предприети в бъдеще, за да бъде постигнато възраждане на духовния и религиозен живот на Ирландия.

 

Негово Светейшество приканва всички членове на ирландската католическа общност да подкрепят тази братска инициатива в своите молитви. Той призовава Божието благословение за визитаторите, както и за всички епископи, духовници, монаси и миряни на Ирландия, така че визитацията да допринесе за обновлението на християнския живот и да спомогне за задълбочаването на тяхната вяра и укрепването на тяхната надежда в Христос, нашия Спасител.

 

Източник: Vatican Information Service