Католическа Църква

СПИСАНИЕ ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА, БР. 75

Храмовете и проблемите на вярващите са в центъра на новия 75 брой/ЕСЕН на сп. „Християнство и култура”. Статията на Горан Благоев разглежда храма като политическа конюнктура  и се спира на един специфично български прочит на руското самодържавие, а изследването на Клемена Антонова е посветено на Боянската църква и нейното осветляване в българската научна литература. Сръбският историк Божко Божевич обстойно се спира в интервю, дадено за броя, на национално-религиозния популизъм като хронично заболяване на православните църкви. Богословски акценти в броя са статията на Калин Янакиев, посветена на Тайната вечеря, и публикувания откъс от Въведение в християнството, дело на Йозеф Ратцингер (папа Бенедикт XVI). Темата „християнство и философия” е представена с текстовете на Карл Ясперс За европейския дух и на Габриел Марсел Бог мъртъв ли е? (Отговор на Жан-Пол Сартр). В рубриката „християнство и история” може да откриете както класическото изследване на Антон В. Карташов за арианството и победата над него на Първия вселенски събор, така и бележките върху средновековната представа за тъгата на Георги Петков. Литературоведът Калин Михайлов размишлява над „малкия” компромис и „голямата” придобивка през призмата на класическите художествени текстове, а фотографиите от Грузия в броя са дело на Цочо Бояджиев и Стефка Борисова.

 

ХРИСТИЯНСТВО И КУЛТУРА, БР. 75
СЪДЪРЖАНИЕ


ХРИСТИЯНСТВО И ИСТИНА
1. Папа Бенедикт XVI (Йозеф Ратцингер). Въведение в християнството – вчера, днес, утре
2. Калин Янакиев. Тайната вечеря. Богословско-екзегетичен опит върху хронологията на нейното протичане.

 

ДВА БЪЛГАРСКИ ХРАМА
3. Горан Благоев. Храмът като политическа конюнктура. За един български прочит на руското самодържавие
4. Кремена Антонова. Стенописите от Боянската църква в българската научна литература (Още един поглед върху проблема за Ренесанса).


ХРИСТИЯНСКА ФИЛОСОФИЯ
5. Карл Ясперс. За европейския дух.
6. Габриел Марсел. Бог мъртъв ли е? (отговор на Жан Пол Сартр) Желанието и надеждата.


ПРОБЛЕМИ НА ПРАВОСЛАВИЕТО
7. Божко Божевич. Национал-религиозният популизъм е демагогска компенсация за едно хронично заболяване на православните църкви

 

ХРИСТИЯНСТВО И ИСТОРИЯ
8. Антон В. Карташов - Арианството и победата над него на Първия Вселенски събор
9. Георги Петков - Бележки върху средновековната представа за тъгата


ХРИСТИЯНСТВО И ИЗКУСТВО
10. Калин Михайлов – „Малкият” компромис и „голямата” придобивка.

 

МЕДИЕН ОБЗОР
11. Юли – септември, 2012