Католическа Църква

ПРЕДСТОЯЩО СВЕЩЕНИЧЕСКО РЪКОПОЛОЖЕНИЕ

На 5 юни 2010 г., по време на Светата евхаристична  литургия от 11.00 ч. в катедрала „Св.Йосиф”  в София, Н.В.П. Епископ Георги Йовчев ще ръкоположи брат Йоан от Кръста и Божието Милосърдие за свещеник.

 

Първата си Св.Евхаристия младият свещеник-кармелит ще отслужи на следващия ден, 6 юни, празника "Тяло и Кръв Христови", от 12.00 ч. в същата катедрала, когато ще даде на вярващите от родната си енория тържествен благослов и пълна индулгенция. Проповедта на тази литургия ще изнесе Н.П. Архиепископ Януш Болонек, Папски нунций в България.

 


Брат Йоан от Кръста и Божието Милосърдие (Виктор Франц Хаджиев) е роден на 30 април 1984 г. в София, в семейството на практикуващи католици. Средното си образование завършва в училище за чужди езици. Като участник в движението „Светлина и живот“ в родната си енория „Св.Йосиф“, София, той отива в Полша, където има възможност да посети много манастири и останал силно впечатлен и привлечен от живота на кармелитите, започва да се интересува и да чете много за този орден. Взема решение да се посвети на кармилския духовен път и след завършването на средното си образование постъпва като постулант в кармелитския манастир в Познан. Там преминава новициата, полага първите обети и завършва философия в семинарията. След това заминава за Италия, където завършва теология в Папския университет „Терезианум“.

 


Своите вечни обети брат Йоан положи на 14 декември, празника на Св.Йоан от Кръста, по време на тържествената вечерна Света Евхаристия в кармелитската църква „Св.Франциск“ в София, пред провинциала на ордена, отец Винко от Непорочното Сърце на Дева Мария.

 


Дяконското си ръкоположение брат Йоан прие от Н.В.П. Монс. проф. д-р Валентин Позаич SI, помощник епископ на Загребската архиепархия,
на 30 януари 2010 г., в светилището „Успение Богородично“ на Босите Кармелити в Загреб.

(още за Крмелитанския орден в България можете да видите на:

http://www.kae-bg.org/index.php?act=content&rec=156 )

 

Новини: Софийско-Пловдивска епархия

www.catholic-news.bg