Католическа Църква

ПАТРИАРХ ВАРТОЛОМЕЙ І НА ОТКРИВАНЕТО НА ГОДИНАТА НА ВЯРАТА: ЗАЕДНО ДА СВИДЕТЕЛСТВАМЕ ЗА ПОСЛАНИЕТО НА СПАСЕНИЕТО

На церемонията на площад „Св. Петър” за откриването на Годината на вярата присъства и Вселенският патриарх Вартоломей І, който направи следното обръщение:

 

„На този площад преди петдесет години се случи едно голямо събитие, което стана част от сърцето и мислите на Римокатолическата църква и я пренесе през вековете към съвременния свят. Този ключов камък, откриването на Втория Ватикански събор, беше одухотворен от реалността, че Синът Божи, въплътеният Логос е там, където „двама или трима са събрани в Негово име”… и че Духът, Който от Отца изхожда, „ще ни изведе към пълнотата на истината”.

 

През последните петдесет години този Събор имаше многостранно влияние, което доведе до издаването на поредица от важни конституции, декларация и декрети. Поставен беше въпросът за обновлението на духа и „завръщането към изворите” в литургиката, библейските и патристичните изследвания. Високо ценим борбата за постепенно освобождаване от ограниченията на твърдата схоластика и насочването към икуменическия диалог, направили възможно взаимното вдигане на отлъчванията от 1054 г., размяната на поздравления, връщането на реликви, началото на важни диалози и размяната на визити между нашите катедри.

 

Това съвместно пътуване не винаги е било леко, безболезнено или лишено от  предизвикателства… Същинската теология и основните въпроси на Втория Ватикански събор – тайната на Църквата, светостта на литургията, властта на епископа – трудно могат да бъдат наложени в практиката, без дългосрочна и широка работа в Църквата за тяхното приемане.

 

Придвижвайки се заедно напред ние благодарим и славим живия Бог – Отец, Син и Св. Дух, за това, че същия този събор на епископите призна необходимостта от искрен диалог между нашите „сестрински църкви”. Присъединяваме се към изказаната „надеждата за вдигане на бариерите, които разделят Източните от Западните църкви, за да може най-накрая да има само една, жива, твърдо основана върху Исус Христос, крайъгълния камък, който ще направи от двете една”.

 

Нашето присъствие днес е символ и потвърждение на желанието ни заедно да свидетелстваме Евангелското послание за спасение и утеха на всички наши братя и особено на бедните, подтиснатите и пренебрегнатите. Нека започнем с молитва за мир и утеха на нашите братя и сестри християни от Близкия изток. В днешния тежък момент на страдания и жестокост, които все по-дълбоко разделят хората и народите, нека изповядваните от нас тук любов и стремеж към хармония да ни отведе по пътя на диалога към взаимното уважение и да служи за пример на целия свят. Нека цялото човечество да се обърне към „другия” и да работи заедно за преодоляването на страданията на хората навсякъде, особено на пострадалите от глада, природните бедствия, болестите и войните, които засягат живота на всички.

 

В светлината на всичко това, което Църквата трябва да постигне на земята и давайки висока оценка за постигнатия до този момент напредък, ние сме развълнувани от поканата да участваме и смирено да изкажем нашето приветствие на това тържествено събитие в памет на Втория Ватиканския събор. Щастливо съвпадение е, че това съвпада с официалното откриване от вашата Църква на Годината на вярата, тъй като именно вярата е видимият знак на нашето съвместно пътуване по пътя към помирението и единството.

 


Източник: Vatican Information service