Католическа Църква

ТРИНАДЕСЕТА РЕДОВНА СЕСИЯ НА СИНОДА НА ЕПИСКОПИТЕ - ЦЪРКВАТА СЪЩЕСТВУВА ЗА ДА ПРОПОВЯДВА ЕВАНГЕЛИЕТО

В обръщението си при откриването на тринадесетата сесия на Синода на епископите на 8 октомври 2012 г., папа Бенедикт ХVІ акцентира върху две от ключовите теми от дискусията по въпроса за новата евангелизация – ревността в оповестяването на Христос пред света и познанието, че Бог действа в Църквата. Темата на събора е „Новата евангелизация за предаването на християнската вяра”.
 

 

Светият отец обясни, че въпросът за реалността на Бог днес продължава да бъде също толкова актуален, колкото и в миналото. „Чрез Евангелието Бог наруши мълчанието си. Той ни проговори и встъпи в историята. Неговото Слово е Исус, Който показа, че ни обича, Който пострада за нас до смърт и след това възкръсна”, отбеляза папата. „В това се състои отговора на Църквата на този голям въпрос. Но след това изниква и друг въпрос – как да разпространим сред мъжете и жените от нашето време истината, която те могат да научат за спасението? … Можем да направим достояние това, което Той извърши. Църквата започва не с нашите действия, а с действието и Словото Божие”.
 

 

Папата произнесе своето обръщение след общата молитва, което стана повод да представи размислите си за Петдесетница и за това как апостолите са били осенени от Светия дух, докато са били събрани в горницата за обща молитва. „Молитвата, с която започва всяко заседание, не е формалност. Тя е знак за нашето съзнание, че инициатива винаги идва от Бог. Ние можем да я измолим, но Църквата може да действа само в сътрудничество с Бог”, отбеляза Светия отец.
Папата добави, че след постигането на това знание, следващата необходима стъпка е „свидетелството”, готовността за свидетелство дори в мигове на опасност. „Това свидетелство в мигове на трудност е доказателство за вярност, защото тя включва и готовност да отдадеш живота си за това, в което вярваш”.
 

 

„Но изповядването на вярата изисква видима форма - „дреха”. Тя е милосърдието, най-могъщата сила, която гори в сърцата на християните”.
 

 

Вярата трябва да се превърне в пламъка на любовта вътре в нас, който осветява нашия живот и се обръща към нашите ближни. В това се състои същината на евангелизацията.

Кардинал Уърл: „Културният хоризонт е залят от цунамито на секуларизма”.
 

 

Главен докладчик пред Тринадесетата сесия на Синода на епископите е Кардинал Доналд Уърл, архиепископ на Вашингтон. В своята реч той се спря на няколко момента, свързани с темата за новата евангелизация за предаване на вярата.
 

 

По централния въпрос от дискусията кардинал Уърл акцентира върху необходимостта от ясно дефиниране на посланието и неговата цел. „Нашето послание е фокусирано върху Исус, Неговото Евангелие и Неговия път. Християнският живот се определя от срещата с Исус”, отбеляза кардинал Уърл пред епископите.
 

 

„Когато Исус за пръв път дойде сред нас, той донесе със себе си изцяло нов начин на живот. Всички се развълнуваха, когато Божият син, един от нас, обяви настъпването на Царството. Обещанието за място в това Царство, което Той даде на всички, които го последват, продължава и днес да има същата привлекателна сила.
 

 

Американският прелат се спря на предизвикателствата пред разпространението на Евангелието и отбеляза, че „драматичните промени в социалния хоризонт в света, изискват от Църквата отново да разпространи Католическата вяра, отново да предложи евангелското послание и Христовото учение”. Кардиналът добави, че това се налага отчасти и защото посланието и спасителната вест на Евангелието за мнозина изглеждат нещо остаряло.
 

 

„Настоящата ситуация се дължи на недостатъците от 70-те и 80-те години на ХХ век – десетилетия на недостатъчна или погрешна вероучителна дейност на всички нива на образованието. Изправени сме пред херменевтиката на прекъсната приемственост, проникнала дълбоко в центровете на висшето образование и дала отражение върху нарушенията в литургична практика”, каза той.
 

 

„Цели поколения се оказаха откъснати от подкрепата на системата, която благоприятстваше предаването на вярата.”

 

„Цунамито на секуларизма”
 

На пресконференция в Пресофиса на Ватикана, кардинал Уърл се спря по-подробно на въпроса за настоящата криза, като посочи за нейна причина „цунамито” от секуларни влияния, заляло културния хоризонт. Позовавайки се на собствения си опит като Архиепископ на Вашингтон, кардиналът отбеляза, че под въздействието на секуларизма традиционни елементи като семейството, брака и естествения морален порядък постепенно са се изгубили.
 

 

„В своята реч използвах образа на цунамито. Цунамито на секуларизма, заляло западния свят. Това цунами става все по-видимо и все повече хора разбират, че то отнесе всички структури, които са основополагащи за западната култура и нашето християнско разбиране за живота”, каза кардинал Уърл пред журналистите.
 

 

„Уважението и разбирането за брака, уважението и разбирането за семейството, уважението и разбирането за съществуването на естествен морален порядък, разбирането за обективното съществуване на добро и зло … - всичко тези структури бяха отслабени.
 

 

Архиепископът на Вашингтон отбеляза, че новата евангелизация представлява призив към вярващите да приемат истината на Евангелието и неговият смисъл за света. Той също така подчерта, че има ново поколение млади хора, „които търсят отговорите, които могат да бъдат открити в Евангелието и в Христовото послание”.

 

 

Ролята на църковните движения и новите общности
 

Кардинал Уърл се спря и на важната роля, която църковните движения и общности играят в процеса на новата евангелизация, като отбеляза, че те са „истинска благослов за днешната църква”.
 

 

„Те са израз на Светия Дух и обогатяват дълготрайната харизма на религиозните ордени и конгрегации, отдадени на вярно свидетелство на идването на Царството, чрез постоянството им в живота според евангелските правила и съвършенство”.
 

 

Назовавайки няколко такива движения, като Comunione e liberazione, Opus Dei, и Neocatecumenato, кардиналът посочи, че те са знак за действието на Свети Дух.


 

Източник: www.zenit.org