Католическа Църква

ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА НА ЕВАНГЕЛИЗАЦИЯТА В ЕВРОПА: ПОСЛАНИЕ НА ЕВРОПЕЙСКИТЕ КАТОЛИЧЕСКИ ЕПИСКОПИ

В навечерието на Годината на вярата, обявена от Папа Бенедикт XVI и Световния Синод на епископите, свързан с новата евангелизация, CCEE (Съветът на Епископските конференции на Европа) организира годишна асамблея, в която взе участие и Н. Пр Христо Пройков, председател на Епископската конференция на Католическата църква в България. Пленарната асамблея се състоя в Санкт Гален (Швейцария) по покана на местния епископ архиепископ Маркус Бюхел, в памет на 1400-та годишнина от пристигането на Св. Гал в града. В Санкт Гален е и официалното седалище на ССЕЕ.

 

С литургия на нациите, в неделя 30 септември в катедралата "Св. Гал”, предавана на живо от швейцарската телевизия, приключи работата на председателите на епископските конференции на Католическата църква в Европа (27-30 септември 2012 г.). В края на срещата, участниците отправиха послание за предизвикателствата на евангелизация в Европа.

 

 


ПОСЛАНИЕ

 

Председателите на епископските конференции на Европа, заседаващи на пленарна асамблея от 27 до 30 септември в Санкт Гален в Швейцария, изследвахме предизвикателствата пред евангелизацията в навечерието на Годината на вярата, обявена от Светия отец Бенедикт XVI. Ние епископите изразяваме своята благодарност и привързаност към папата, неговото учение и цялото му светипетрово служение.

 

Ние сме наясно, че благата вест на Исус Христос е голямото "да" на Бог за живота на човека, за свободата и за любовта. Евангелието, в действителност, разкрива истината на Божията любов и разкрива истинското лице на човека, спасява го от моралното зло и го води до пълнотата на човечността. Като се вземе под внимание сериозното отклонение на либерализма в икономиката и либертаризма в етичен план, желаем да припомним, че християнството е по-актуално от всякога и предлага на всички трайното си значение защото проповядва личен и обществен хуманизъм. Гледайки Христос, Църквата известява изкупения от греха човек, отворен към другите и към Бог-Творец, здраво свързан с Него, източник и гарант на ценностите, които ръководят действията на хората и народите. Светските култури, които се сблъскват с различни антропологически виждания, не трябва да бъдат мнителни към християнското послание, което винаги е разтваряло крилото на вярата и крилото на разума. Двете крила принадлежат на човека и на европейската история, и са в основата на нашата цивилизация. Църквата свидетелства истината на вярата и участва в културно-социално диалог със собственото си наследство на мъдрост и култура, като използва праволинейни разумни разсъждения. Намерението да бъдат преразгледани естествените основи на обществото, като например семейството или съвместното съжителство на различни исторически и религиозни традиции, не се счита за случайно.

 

Ние поставяме въпроса за целта на отношението на досада и системно дискредитиране изразяващо нетолерантност, а понякога и дискриминация и подбуждане на ненавист към вярата и християнската доктрина, а също и към християните. Гласът на християните е считан от същите за неудобен и често те са обвинявани в нетолерантност и мракобесие. В действителност, това бива възприемано за опасно, защото гласът на християните е свободен и не се подчинява на интереси, нито е склонен да се поддава на изнудване. Дестабилизирането на индивида и на обществото не е за доброто на човека, а представлява интересите на отделни компоненти на обществото.

 

Ние ценим особено - в светлината на учението на Втория ватикански събор - човешката свобода, която трябва да се прилага по отношение на правата на отделните хора, както и на техните религиозни убеждения.

 

Ние сме наясно с тежкото положение на католиците в Босна и Херцеговина. Искаме да придружаваме съдбата им със солидарно внимание и се надяваме, че свободата им ще бъде гарантирана.

 

В европейския контекст, в който живеем, ние се надяваме на пълно уважение и готовност за диалог, без предразсъдъци и арогантност. Християните чувстват своята отговорности на граждани и имат богат опит на истинност, която две хиляди годишната европейска история показва с плодовете на услуги, на добруване и на цивилизованост. Нашата мисия ни задължава да бъдем мъдри пастири на общностите, които в историята са като кваса в тестото и като лампи, които светят в светлината на Христос за доброто на всички.

 

(Послание, одобрено от пленарната CCEE)
Пленарната асамблея на ССЕЕ
Швейцария, Санкт Гален, 09.30.2012