Католическа Църква

НАГРАДАТА „РАТЦИНТГЕР” ЗА 2012 Г. ЩЕ БЪДЕ ВРЪЧЕНА НА РЕМИ БРАГ И ИСТОРИКА БРАЙЪН ДЕЙЛИ

На 28 септември 2012 г. в прес-офиса на Ватикана се проведе пресконференция, на която бяха оповестени носителите на наградата „Ратцингер” за 2012 г., учредена от  „Ватиканската фондация – Йозеф Ратцингер-Бенедикт ХVІ”. Наградата ще бъде връчена на 20 октомври 2012 г.

 

На пресконференцията кардинал Камило Руини, президент на академичния комитет на фондацията обяви носителите на наградата за 2012 г. – това са френският историк Реми Браг и американският патролог и теолог отец Брайън Едуард Дейли.

 

Реми Браг е професор в Сорбоната в Париж в периода 1990 - 2010 г. В момента той е титуляр на катедрата „Романо Гуардини” в университета Лудвиг Максимилиан в Мюнхен, като същевременно продължава да преподава и в редица американски, испански и италиански университети. Член е на Institut de France, Academie des sciences morales et politiques и е удостояван с Grand Prix de Philosophie de l'Academie Francaise. Сред по-известните негови трудова са "Europe, la voie romaine", "La sagesse du monde. Histoire de l'expérience humaine de l'univers", "Du Dieu des chrétiens et d’un ou deux autres" and "Les Ancres dans le Ciel".

 

Кардинал Руини характеризира професор Браг като „дълбок философ и същевременно голям историк на културата, който обединява искрената и ясна християнска католическа вяра със своите дълбоки спекулативни умения и визия за историята”.

 

Отец Брайън Едуард Дейли от 1978 до 1996 г. преподава теология и история на теологията в Богословския колеж Уестън в Университета в Кеймбридж, щата Масачузетс. В момента е професор в Университета Нотр Дам. Той е активен участник в икуменическите дискусии, особено по отношение на връзките между католици и православни и заема поста секретар от католическа страна на Северноамериканската православно-католическа богословска консултация. Сред основните му произведения е „Надеждата на ранната църква: Учебник па патристична есхатология” („The Hope of the Early Church: A Handbook of Patristic Eschatology”). Той е редактор и на сборника с текстове от йезуитската духовност, който излиза под заглавие "Companions in the Mission of Jesus", сътрудничи и на "Handbuch der Dogmengeschichte"

 

Отец Дейли, отбеляза кардинал Руини „е забележителен историк на патристичната теология, но също и човек, отдаден изцяло на живота и мисията на Църквата, пример за успешно съчетание на академична задълбоченост и евангелска страст”.

 

Бенедикт ХVІ даде съгласие за учредяването на „Ватиканската фондация: Йозеф Ратцингер – Бенедикт ХVІ” на 1 март 2010 г., в отговор на желанието, изразено от много учени през годините. Една от целите на академичния комитет е установяването на критерии, по които се присъждат наградите на учени, които са се отличили с академични публикации и/или изследвания.

 

Президентът на фондацията монсеньор Джузепе Скоти, който също взе участие в пресконференцията, обясни, че една от целите на фондацията „е да постави темата за Бога в центъра на философския размисъл… Удостояването с наградата Ратцингер, чието желание е да постави въпроса за Бога пред погледа на обществото, е само една от трите основни дейности на фондацията. Другите две, които вероятно са по-малко известни, но не са по-малко важни … е удостояването докторанти по теология със стипендии и организирането на академични конференция на най-високо равнище”.

 

 

Източник: Vatican Information Service

 

Снимки и допълнителна информация:

 

- Отец Брайън Едуард Дейли: http://jesuitjoe.blogspot.com/2012_09_01_archive.html

 

- френският историк Реми Браг: http://fr.wikipedia.org/wiki/R%C3%A9mi_Brague