Католическа Църква

„НЕБЕСНИ ПАТРОНИ НА ЦЯЛА ЕВРОПА”

Обръщение на папа Бенедикт ХVІ по време на срещата с българската делегация, водена от министър-председателя Бойко Борисов, посетила Рим във връзка с честванията на св. св. Кирил и Методий.

 

Господин министър-председател,
Уважаеми членове на Правителството и други официални лица,
Почитаеми братя от Православната и от Католическата църква,

 

Щастлив съм от възможността да поздравя всеки един от вас, уважаеми членове на официалната делегация, които пристигнахте в Рим, за да отбележим паметта на св. св. Кирил и Методий. Вашето присъствие, което е свидетелство за християнските корени на българския народ, ми предоставя приятната възможност отново да изразя дълбокото си уважение към Вашата нация, а също ни позволява да утвърдим нашето приятелство, скрепено от почитта към светите солунски братя.

 

Благодарение на своята неуморна евангелизаторска дейност и апостолски плам, св. св. Кирил и Методий направиха християнството част от душевността на българския народ, за да бъде той обвързан с тези евангелски ценности, които укрепват идентичността и обогатяват културата на всяка една нация. Евангелието не отслабва автентичността на всяка една културна традиция, а тъкмо обратното – вярата в Исус ни показва величието на истината и тази истина дава възможност на хората да разпознават истинската доброта и да я разбират в собствения им живот и в техните социални условия. Затова и можем да твърдим, че св. св. Кирил и Методий са допринесли значително за формирането на хуманността и духовното лице на българския народ, като са направили общата християнска културна традиция неговото достояние.

 

Поела по пътя на пълната интеграция с другите европейски народи, България е призвана да утвърждава и свидетелства за своите християнски корени, които извлича от учението на св. св. Кирил и Методий, а днес това е по-необходимо и по-навременно от когато и да било; затова и тя е призвана да остане вярна и да защитава скъпоценното наследство, което обединява православни и католици – всички, които изповядват апостолската вяра и са обединени от общото кръщение. Наше християнско задължение е да съхраняваме и укрепваме връзките, съществуващи между Евангелието и собствената ни културна идентичност; а като ученици на Господ и изпълнени с взаимно уважение към различните църковни традиции, ние сме призвани да засвидетелстваме нашата вяра в Исус, в чието име получаваме нашето спасение.

 

Най-искрено се надявам, че тази среща ще бъде стимул за още по-активни братски отношения и връзки на солидарност между всички вас, които присъствате тук, както и между църковните и граждански общности, които представлявате. Воден от тези чувства, бих искал да насърча българския народ да остане верен на целта за изграждане на общество, основано на справедливостта и мира, и Ви уверявам в моята молитвена и духовна близост. Благославям Вас, господин министър-председател, и всички присъстващи, и се надявам по този начин да достигна до всеки един от гражданите на Вашата прекрасна страна.