Католическа Църква

ПОКАНА ОТ ЕПИСКОПСКАТА КОНФЕРЕНЦИЯ НА КАТОЛИЧЕСКАТА ЦЪРКВА В БЪЛГАРИЯ ЗА СРЕЩА НА 25 ОКТОМВРИ 2012 Г. НА ТЕМА: “ДА СПОДЕЛИМ ОПИТА СИ И ПРЕДИЗВИКАТЕЛСТВАТА ПРИ РАБОТАТА В ПОМОЩ НА ВЪЗРАСТНИТЕ ХОРА В БЪЛГАРИЯ”

До
 

Енорийските свещеници и ангажираните
с милосърдна дейност
 

Представителите на
религиозните общности
 

Представителите на мирските движения
и милосърдни организации

 


Скъпи братя и сестри,


На 11 октомври Светият отец Папа Бенедикт XVI официално ще обяви началото на Годината на Вярата. В своето апостолическо писмо, озаглавено "Врата на вярата", Папа Бенедикт казва: „Вярата е тази, която ни позволява да разпознаем Христос, а Неговата любов ни насърчава да Му се притечем на помощ в лицето на нашите ближни, по пътя на нашия живот: път, който познава радостта и страданието”.
 


В годините след 1989 г. католическата общност в България има възможност да живее вярата си без страх и нашите свещеници, монашеските общности, мирските движения и организации свободно да работят за единството на Христовата Църква, всеки според своето призвание. Ние всички обаче имаме отношение към социалното учение на Църквата и неговата реализация, "защото както тялото, отделено от духа е мъртво, така и вярата, отделена от дела е мъртва". ( Съборното послание на Яков. Глава 2 : 14 - 16, 19 - 20, 26 )
 
 

Времето, в което живеем, налага необходимост да обръщаме все по-голямо внимание на възрастните хора между нас. Икономическата криза, ниският прираст на населението, желанието на младите хора да търсят реализация в чужбина водят до постоянна тенденция на застаряване на населението. Все повече са енориите, в които има само възрастни хора. Всички ние, в една или друга степен, полагаме грижи за нашите по-възрастни братя и сестри, както и за хората в нужда.
 
 

Загрижеността ни към възрастните хора и отговорността, която имаме към нуждаещите се от помощ ни подтикна да ви поканим всички вас, полагащите духовни, социални и медицински грижи за възрастните и болни хора, да отделите един ден от вашето натоварено ежедневие, за да споделим опита си, предизвикателствата, с които се срещаме, и нуждите, които изпитваме при работата си в помощ на възрастните.


 

Ще се радвам да ви посрещнем на 25 октомври 2012 от 11 до 16 ч. в Католическата енория "Дева Мария от Фатима", бул."Христо Ботев" № 180, в град Плевен. За тези, които имат необходимост от нощувка, тя ще бъде подсигурена. Всички разходи ще бъдат поети от „Каритас България”.
 

За регистрация - преди 07.10.2012, и допълнителна информация, можете да се обърнете към „Каритас България” на електронен адрес: caritas.bulgaria@caritas-bg.org или на телефон 02/9441858.
 

Програмата и подробности за срещата ще получите в началото на месец октомври.
Нека се подкрепяме в ежедневния си избор да живеем вярата си и чрез това да сме носители на Христовата любов в нашето общество!

 

 

С пастирски благослов,


 

Епископ Христо Пройков
Председател на Епископската конференция на Католическата църква в България

 

Епископ Петко Христов
Президент на „Каритас България”