Католическа Църква

ПОСЛЕДЕН ДЕН ОТ ВИЗИТАТА НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В ЛИВАН

Призив за мир в Сирия


На третия ден от своята визита в Ливан, папа Бенедикт ХVІ отправи призив за мир в Сирия и в Близкия изток. Това стана в обръщението, което той направи преди молитвата „Ангел Господен” и непосредствено след Месата на открито, отслужена от него, по време на която официално беше представено и подписаното от него пост-синодално Апостолическо насърчениe Ecclesia in Medio-Oriente. (вж. още за Апостолическото насърчение на сайта на Радио Ватикана: http://bg.radiovaticana.va/articolo.asp?c=621323 )


В обръщението си папата отбеляза: „Вие познавате трагедията, която предизвикват конфликтите и насилието, извор на толкова много страдание. За съжаление, и днес могат да се чуят дулата на оръдията, които предизвикват риданията на вдовиците и сирачетата. Когато жестокостта и омразата завладее живота на хората, първите им жертви стават децата и жените. Защо е необходимо този ужас? Кому е нужна толкова много смърт? Призовавам международната общност! Призовавам и арабските страни, които като братя могат да предложат работещи решения, основани на уважение към достойнството, правата и религията на всеки човек. Тези, които искат да градят мира, трябва да престанат да виждат в другите зло, което трябва да бъде премахнато”.


„Не е лесно да познаеш другия като човек, който може да бъде уважаван и обичан, но ако искаме да изградим мира, това е задължително”, продължи той. „Нека Господ дари на страната ви, на Сирия и на целия Близък изток мирни сърца, които да накарат оръжията да замълчат и насилието да спре. Нека всички хора разберат, че са братя.”

 


Отхвърлете всичко, което подкопава мира


Посещението на папа Бенедикт ХVІ в Ливан завърши на 16 септември следобед с церемония, която се състоя на международното летище на Бейрут. Папата беше изпратен от президента на страната Мишел Сулейман, от четиримата католически патриарси в страната, от ливански епископи и представители на гражданските и религиозните власти.


В обръщението си папата изказа своята благодарност „на целия ливански народ, който представлява красива и пъстра мозайка, за усилията и ентусиазма, които те, като цяло и като отделни общности, демонстрираха по време на визитата на наследника на Св. Петър. Сърдечно благодаря на нашите почитаеми сестрински църкви и на протестантските общности, особено съм задължен на представителите на мюсюлманските общности. Докато бях тук разбрах колко ценни са били вашите усилия за успеха на моето пътуване. В тези тежки времена, арабският свят, а и целият свят видя, че християни и мюсюлмани могат да бъдат обединени, за да честват мира”


Папата продължи: „Моля се на Бог за Ливан, да може страната да живее в мир и смело да отхвърли всичко, което се стреми да подкопае мира. Вярвам, че Ливан ще продължи да уважава плурализма на религиозните традиции и ще заглуши гласовете на тези, които искат този плурализъм да изчезне. Надявам се Ливан да укрепи чувството за общност сред своите жители, независимо от техния етнос или религия, и така да отхвърли всичко, което води до разделение и руши братството.


Нека Бог благослови Ливан и всички жители на Ливан. Нека Той никога не престава да ги привлича към Себе си, да им предлага да бъдат съпричастни на Неговия вечен живот. Нека Той ги изпълни с радост, с мир и с Неговата светлина. Бог да благослови Близкия Изток!


След края на посещението в Ливан, папата пристигна в Рим, откъдето отпътува за апостолическия дворец в Кастел Гандолфо.

 


Източник: www. zenit.org