Католическа Църква

ПРОГРАМА НА ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В ЛИВАН

На 14-16 септември 2012 г. папа Бенедикт ХVІ ще направи посещение в Ливан, което ще бъде 24-то му посещение в чужбина. Това ще бъде и втората визита на папа в Ливан след посещението в „страната на кедрите” на блажения папа Йоан Павел ІІ, без да се брои престоят в Ливан на папа Павел VІ през 1965 г. на път за Индия. На 11 септември Говорителят на Ватикана отец Федерико Ломбарди даде подробности за предстоящата визита в Ливан.

 

На логото на визитата е изобразен гълъб с червени контури на бял фон, който носи маслинова клонка. В дясната част е изобразен кръст, в центъра - стилизиран кедър, а в долната част е изписано името на папата на френски „Benoit ХVІ” и датите на визитата – 14/15/16 септември. Бяло и червено са цветовете на ливанския национален флаг, в центъра на който е изобразен кедър. Мотото на папската визита в Ливан е „Pax vobis”.

 

Отец Ломбарди уточни, че ливанското правителство е обявило събота, 15 септември, за почивен ден, заради визитата на папата.  Последният ден от посещението – неделя, 16 септември, съвпада с празника Въздвижение на Кръста Господен. Посещението ще бъде основно в столицата Бейрут и в някои от близките населени места.

 

В Ливан има осемнадесет официално признати религиозни общности – християни-маронити, православни, гръко-католици (мелкити), представители на армено-апостолическа църква, сиро-православни, сиро-католици, протестанти, копти, асирийци, халдейци и католици от латински обред. Мюсюлманите са представени от сунити, шиити, друзи и алауити. Картината се допълва от значително еврейско малцинство.

 

Папа Бенедикт ХVІ и неговата делегация ще отпътуват от Рим в петък, 14 септември. Планира се те да кацнат на международно летище „Рафик Харири” в Бейрут същия ден следобед, в 13.45 ч. Веднага след пристигането, папата ще направи първото си официално изявление на ливанска земя. Той ще бъде посрещнат от президента на републиката Мишел Сулейман (християнин), министър-председателя Наджиб Микати (сунит) и председателя на парламента Набих Бери (шиит). В 18 ч. папата ще посети базиликата „Св. Павел” в Хариса, където ще подпише пост-синодалното Апостолическо насърчениe „Ecclesia in Medio-Oriente”, след което ще направи специално обръщение. Програмата в събота 15 септември, започва в 8 часа, когато ще бъде отслужена меса в тесен кръг в Апостолическата нунциатура на Хариса. В 10 ч. Бенедикт ХVІ ще има среща с президента на страната в президентския дворец в Баадба. На същото място той ще проведе срещи и с председателя на парламента и министър-председателя на страната.

 

Програмата продължава със среща в президентския дворец с ръководителите на мюсюлманските религиозни общности (насрочена за 10.50 ч.), последвана в 11.15 ч. от среща с членове на правителството и представители на други държавни институции, на дипломатическия корпус, религиозни ръководители и културни дейци.

 

След като отпътува от президентския дворец, Бенедикт ХVІ ще посети Католическата арменска патриаршия в Бзомар, където в 13.30 ч. ще обядва с патриарха и епископите на Ливан и с членовете на централния съвет на епископите по въпросите на Близкия изток.

 

В 18 ч. Светия отец ще направи обръщение към младежите, по време на среща, която ще се проведе на площада пред Маронитската патриаршия. На 16 септември, неделя, в 10 ч. сутринта папата ще отслужи меса в Центъра Уотърфронт в Бейрут, след която ще направи обръщение, посветено на Пост-синодалното Апостолическо насърчение за Близкия изток. След молитвата „Ангел Господен” папата ще се завърне в Апостолическата нунциатура в Хариса, където за 13.20 ч. е предвиден обяд в тесен кръг.

 

За 17.15 ч. е насрочена икуменическа среща, която ще се проведе в Залата на славата на Сиро-католическата патриаршия. След срещата делегацията ще отпътува за летище „Рафик Харири”, където в 18.30 папата ще отправи своето последно обръщение. Делегацията ще излети в 19 ч. и се очаква да пристигне в Рим в 21.40 ч. италианско време. Всички проповеди и официални обръщения на папата по време на визитата ще бъдат направени на френски, с някои допълнения на английски и арабски.

 

Накрая на брифинга отец Ломбарди отбеляза, че посещението в Ливан има характера на апостолическа визита, поради което „папата ще направи това посещение в качеството си на духовен водач, а не на държавен глава”. Отец Ломбарди допълни, че посещението на Светия отец няма да бъде съпроводено от засилени мерки за сигурност, тъй като в Ливан „Бенедикт ХVІ е много добре приет от по-голямата част от населението, а посещението му е оценявано като послание за мир”.

 

 

Източник: www.zenit.org