Католическа Църква

ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ИЗКАЗА СЪБОЛЕЗНОВАНИЯ ЗА СМЪРТТА НА КАРДИНАЛ МАРТИНИ

Папа Бенедикт ХVІ изпрати писмо до Архиепископа на Милано, в което изказва съболезнованията си по повод смъртта на Кардинал Карло Мартини, починал на 31 август на 85-годишна възраст.

 

Карло Мартини е ръкоположен за свещеник в Обществото на Исус (отците Йезуити) през 1952 г., когато е 25-годишен. От 1979 до пенсионирането си през 2002 г. служи като Архиепископ на Милано, а през 1983 г. е въздигнат в кардиналски сан.

 

„С дълбоко прискърбие”, пише папата, „научих новината за смъртта на Кардинал Карло Мария Мартини, след продължителната болест, която той изстрада спокойно и изпълнен с упование в Божията воля. Споделям скръбта за непрежалимия кардинал с всички членове на неговия диоцез и на неговото семейство, като пазя най-топли чувства за този обичан брат, служил всеотдайно на Евангелието и на Църквата. Изпълнен съм с благодарност за активната апостолска дейност, извършвана от този истински духовен син на св. Игнатий с дълбока религиозна отдаденост, като учител, уважаван признат библист, ректор на Папския Грегориански университет и на Папския библейски институт, като мъдър и грижовен архиепископ на диоцеза на св. Амвросий. Помня задълбоченaтa му и всеотдайна служба на Евангелието, като направи съкровищницата на Светото Писание достъпно за все повече членове на църковната общност, както и дейността му по насърчаването на „lectio divina”. Горещо се моля на Бог и застъпничеството на Блажената Дева Мария Той да приветства своя верен раб и уважаван пастир в небесния Йерусалим, и с цялото си сърце изпращам утехата на апостолския си благослов до всички, които скърбят за неговата кончина”.

 

 

Съболезнователно писмо по повод смъртта на Кардинал Марини изпрати и Държавният секретар на Ватикана Тарчизио Бертоне, в което се казва:

 

„От мое име и от името на Държавния секретариат и на Римската курия, изказвам най-искрените си съболезнования на диозцеза на св. Амвросий, на Обществото на Исус, на семейството и на приятелите по повод кончината на Кардинал Карло Мария Мартини. Като верен син на св. Игнатий Лойола той свидетелстваше за първенството на духовния живот, изпълнен с внимание към хората, независимо от екзистенциалните и социални условия, в които те живеят”, се казва в посланието на кардинал Бертоне.

 

В посланието му се припомня, че Кардинал Мартини беше „задълбочен познавач на Светото Писание, което той препредаваше на всички членове на Божия народ, както и на множество хора, които търсят истината.

 

Поверяваме неговата душа на Бог и вярваме, че Той ще го приветства в Своето царство на светлина и покой”, завършва посланието на кардинал Бертоне.

 


Източник: www.zenit.org