Католическа Църква

ЦЪРКВАТА Е АНГАЖИРАНА В НАСЪРЧАВАНЕ НА СОЦИАЛНОТО СБЛИЖАВАНЕ В ЕВРОПА

Никозия, Кипър, 3-5 септември 2012 г.


Във време на криза, като нашата, съжителството се превръща в ежедневен избор, който не винаги е лесен за постигане, ако не е вдъхновен от желанието да се създаде по-скоро проект за общ живот, отколкото да се живее според обстоятелствата. Каква е основата на социалното сближаване днес? Кои са елементите, които представляват заплаха на местно и на европейско ниво? Възможна ли е по-сплотена Европа, забравяща своите християнски корени? Каква е ролята на Църквата?...

Над тези и други въпроси ще разговарят в Никозия (Кипър), от 3 до 5 септември 2012 г., епископите и делегатите на епископски конференции на Европа, отговорни за социалните въпроси.

 

 

Срещата е свикана от комисията за социалните въпроси на Съвета на Епископските конференции на Европа (СЕКЕ - CCEE) председателствана от Монс. Джампаоло Крепалди, епископ на Триест, като се предвижда участието на тридесет делегати, които  ще бъдат гости на архиепископа на маронитите на Кипър, монс. Юсеф Суейф.

 

Сесията ще открие заместник-председателя на CCEE, кардинал Анджело Баняско, архиепископ на Генуа. През трите дни на работа с презентации ще участват -  архиепископът на Дъблин, монс. Дайърмюд Мартин на тема: „От кризата към надеждата”; професорът на Папския Латерански университет и юридически съветник на Светия престол към ООН, ФАО, ОССЕ и към Съвета на Европа, Винченцо Буономо на тема: „Политиката на социалното сближаване в Европейския съюз”; двама университетски професори и депутати от парламента на Кипър: Андреас Пицилидес на тема: „Съжителството като Божи народ: богословска визия” и Мариос Мавридес на тема: „Изграждането на справедливо общество: икономическо измерение”.

 

На 5 септември, в сряда, участниците ще се срещнат с някои от гражданските власти на страната и ще посетят важни места на християнското присъствие на острова, манастири, религиозни и културни средища.

 

Срещата се организира като част от дейностите, организирани от правителството на Кипър по време на кипърското председателство на Европейския съюз.