Католическа Църква

„ИСУС НЕ Е ТЪРСИЛ ОДОБРЕНИЕ”

каза папа Бенедикт ХVI, коментирайки неделното евангелие с проповедта на Христос в Капернаум, по време на традиционното обръщение след молитвата „Ангел Господен” вчера. "Възлагам големи надежди от посещението на патриарх Кирил в Полша", сподели още папата.
 


"Исус не бе Месия, който е имал претенции към някой земен престол. Не е търсил одобрение, за да завладее Йерусалим". Това каза папа Бенедикт XVI вчера след „Анджелус”, коментирайки евангелските откъси разказващи проповедта на Исус в Капернаум, в деня след чудото с хлябовете и рибите.

  

"Тези хлябове разчупени и раздадени на хиляди хора - поясни папата на вярващите, събрана в двора на резиденцията Кастел Гандолфо - не са били с цел да предизвикат триумфален марш, а по-скоро да намекнат за предстоящата жертва на Кръста, на който Исус щеше да стане преломения Хляб за мнозина, тялото и кръвта, принесени в жертва за живота на света". "Така че Исус - продължи папата – е произнесъл тази реч за разочарование на масите и особено за да предизвика взимането на решение от неговите апостоли. В действителност, много от тях след това не са го последвали повече".

 

"Нека да преоткрием красотата на тайнството „Евхаристия” - добави папа - което изразява напълно смирението и святостта на Бога. Той прави Себе Си малък фрагмент от вселената, за да я приобщи цялата в любовта"

 

След молитвата „Ангел Господен” в Кастел Гандолфо, папа Бенедикт XVI подчерта важността на посещението на руския православен патриарх Кирил в Полша и подписването на съвместна декларация с Католическата църква в Полша,  споделяйки че вижда в това "надежда за бъдещето".

 

"В тези дни патриархa на Москва и цяла Русия Кирил I е гост на Православната църква в Полша", каза папата на полски, поздравявайки присъстващите поклонници ползващи този език. "Горещо поздравявам Негово Светейшество, както и всички православни вярващи", продължи той, като посочи, че "в програмата на това посещение са включени срещи с католическите епископи и общата декларация за желанието за сътрудничество  в проповядването на евангелските ценности в съвременния свят, в духа на общата вяра в Исус Христос". "Това е важно събитие - допълни папа - което дава надежда за бъдещето".

 


Източник: Vaticaninsider