Католическа Църква

ВАТИКАНСКО ПОСЛАНИЕ ЗА РАМАЗАН БАЙРАМ - ‘Id al-Fitr 1433 H. / 2012 г. сл. Хр.

"Да възпитаваме младите християни и мюсюлмани в дух на справедливост и мир" е заглавието на традиционното послание на Папския съвет за Междурелигиозен диалог, което се публикува за края на месеца Рамазан, за празника Рамазан Байрам и е подписано от кардинал Жан-ЛуиТоран, председател на същия Папски съвет.

 

Католическата църква в България поздравява всички българи мюсюлмани за празника и предлага текста на посланието:

 

Скъпи приятели мюсюлмани,


1. Честването на Рамазан байрам, който отбелязва завършека на месец Рамазан, ни дава щастливата възможност да ви предадем сърдечните поздрави на Папския съвет за Междурелигиозен диалог. Радваме се с вас за това специално време, което ви е дало възможност, чрез пост и други благочестиви дела да задълбочите послушанието към Бога - ценност, която и ние подобно тачим. Ето защо, тази година, ни се стори подходящо да съсредоточим общото ни размишление върху темата за възпитанието на младите християни и мюсюлмани в дух на справедливост и мир, които са неразделна част от истината и свободата.


2. Както знаете, ако задачата за възпитанието е отредена на цялото общество, тя е преди всичко и по-специално задължение на родителите и с тях не техните семейства, на училищата и университетите, без да забравяме отговорните за религиозния, културния социалния, икономически живот и за информационните средствата. Това начинание е едновременно красиво и трудно - да се помогне на децата и младите хора да открият и развият ресурса, който Създателят им е възложил и да установят отговорни човешки взаимоотношения. По отношение на възпитателите, Негово Светейшество Папа Бенедикт XVI наскоро каза: "Повече от всякога са необходими автентични свидетели, а не само доставчици на правила и информация ... Свидетелят е този, който пръв живее по начина, който предлага" (Послание за Световния ден на мира, 2012). Да си припомним също така, че младите хора са отговорни за собственото си образование, както и за израстването си в справедливостта и мира.


3. Справедливостта се определя предимно от идентичността на човешката личност, възприета в нейната цялост и не може да бъде ограничена само като съвкупност или подредба. Да не забравяме, че общото благо не може да бъде постигнато без солидарност и братска любов! За вярващите, истинската справедливост, живяна в приятелство с Бог, задълбочава връзката със себе си, с околните и с цялото Творение. В допълнение те изповядват, че справедливостта произхожда от факта, че всички хора са създадени от Бога и са призвани да формират едно единствено семейство. Такава гледна точка, при пълно зачитане на разума и отворена за трансцендентното, зове всички мъже и жени с добра воля, позволявайки да бъдат съчетани хармонично правата и задълженията.


4. В неспокойния свят, в който живеем, става все по-необходимо възпитанието на младите хора в духа на мира. За да се участва в това възпитание правилно, трябва да се разбере истинската природа на мира, че не е само липса на война или баланс на противостоящите сили, а е едновременно дар от Бога и човешката дейност, която трябва да се гради непрекъснато. Мирът е плод на справедливостта и ефект на милосърдието. Важно е вярващите да бъдат винаги активни в общностите, на които те са членове, да практикуват състраданието, солидарността, сътрудничеството и братството, тка могат да допринесат ефективно за отговора на големите предизвикателства на настоящия момент - хармоничен растеж, цялостно развитие, предотвратяване и разрешаване на конфликти, за да назовем само някои.


5. В заключение, искаме да насърчим младите мюсюлмани и християни, които ще прочетат това послание, да се грижат за истината и свободата, за да бъдат автентични носители на справедливостта и мира и създатели на култура, която зачита правата и достойнството на всеки гражданин. Каним ги да имат търпението и постоянството, необходими за постигане на тези идеали и никога да не прибягват до объркващи компромиси, до заблуждаващи преки пътеки или неуважаващи човешката личност средства. Само мъжете и жените, които искрено вярват в тези изисквания ще изградят общество, в което справедливостта и мира ще са реалност.


Нека Бог да изпълни с мир и спокойствие сърцата, семействата и общностите на всички, които жадуват да бъдат "инструменти на мира"!


Честит празник на всички!