Католическа Църква

ТУРИЗМЪТ И УСТОЙЧИВАТА ЕНЕРГИЯ: ДВИГАТЕЛ НА УСТОЙЧИВОТО РАЗВИТИЕ

На 25 юли 2012 г. беше разпространено посланието на Папския съвет за пастирска грижа за мигрантите и пътуващите по повод предстоящия на 27 септември Световен ден на туризма. Светият престол приема този ден като „възможност за диалог със света и като възможност да даде своя принос, основаван на Евангелието”.


Отбелязването на този ден предоставя възможност за повишаване на „чувствителността” на Църквата към тази инициатива и нейното разглеждане не само от икономическа и социална гледна точка, но и в контекста на новата евангелизация.


Началото на отбелязването на този ден е поставено през 1980 г. по инициатива на Световната търговска организация към ООН, като целта му е да се превърне в средство за повишаване на съзнанието за важността на туризма за международната общност. Тази година Световният ден на туризма ще премине под мотото „Туризмът и устойчивата енергия – двигатели на устойчивото развитие”.


Като се спира на ръста на международния туризъм, в посланието Светият престол отправя предупреждението, че макар ръстът на туризма да има положителни ефекти, то може да окаже и съществени негативни въздействия върху околната среда, като повишаване на замърсяването и увеличаване на консумацията на енергия. В посланието се уточнява, че ръстът на туризма едновременно допринася за глобалното затопляне, но е и засегнат от този процес. В посланието се подчертава, че „концепцията за „устойчиво развитие” вече е съставна част от нашето общество и туристическия сектор не може и не трябва да остава встрани от него”.


„Говорейки за „устойчив туризъм”, не може да бъде отдадено предимство на един от видовете туризъм  - културен, морски или приключенски. Всяка форма и вид туризъм трябва и е задължително да се стреми към устойчивост.


Като изказва съгласие с Генералният секретар на Световната туристическата  организация, според който туризмът има съществен принос към развитието на инициативите за устойчиво развитие, Светият престол отбелязва, че продължават да съществуват много неизползвани възможности за това и предлага да даде своя принос за това, като формулира някои етични напътствия, които акцентират върху централното място на човека и загрижеността за общото благо.


„Не може екологията на околната среда да бъде отделена от загрижеността за съответната човешка екология и интереса ни към интегралното развитие на човека. Както и не можем да отделим нашата представа за човека от неговата връзка с Твореца. Защото Бог е натоварил именно човека с отговорността да се грижи за творението”, се посочва в изявлението.


Някои от насоките, дадени от Папския съвет, акцентират върху насърчаването на образованието и промяната на мисленето и начина на живот, основани върху по-голямата чувствителност по екологичните въпроси. Светият престол акцентира върху необходимостта „да бъде култивирана етика на отговорността и благоразумието към последиците от нашите действия”


„Необходимо е както предприемачите, така и туристите, да бъдат насърчени да се замислят върху въздействието на техните действия. Важно е те да бъдат насърчени към „морално трезв начин на живот, който да доведе до намаляване на консумацията на енергия и нейното по-ефективно потребление”.


Посланието завършва с призив насърчаването на туризма да става отговорно и внимателно, „с увереност, че съзерцавайки красотата на природата и на хората, можем да постигнем срещата с Бог”.

 

Източник: www.zenit.org