Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ ЗА 450-ТА ГОДИШНИНА ОТ РЕФОРМАТА НА КАРМИЛСКИЯ ОРДЕН

На 16 юли папа Бенедикт ХVІ изпрати послание до епископ Хесус Гарсиа Бурило на Авила, с което отбеляза 450-та годишнина от основаването на манастира на св. Йосиф и началото на реформирането на Кармилския орден от св. Тереза Авилска. Посланието, откъси от което са цитирани по-долу, носи дата 16 юли 2012 г.

 

„Реформата на Кармилския орден, годишнината от която ни изпълва с голяма вътрешна радост, изниква от молитвата и насочва към молитвата. Като изисква радикално завръщане към първоначалното Правило и отхвърля смекченото Правило, св. Тереза на Исус се опитва да създаде такъв начин на живот, който да насърчи личната среща с Господ, откривайки „място, където можем да сме сами и да виждаме Неговото присъствие в нас. Не трябва да се чувстваме неудобно в присъствието на толкова приятен Гост”.

 

Св. Тереза предлага нов начин да бъдеш кармилит в свят, който също се е променял. Това са били „трудни времена”, в които, според тази повелителка на духа … „светът е обхванат от огън. Хората се опитват още веднъж да осъдят Христос. Те ще сринат Неговата Църква до основи. Не, сестри мои, това не е време, в което трябва да занимаваме Бог с маловажни въпроси.” Дали този красноречив и очарователен призив, направен преди повече от четиристотин години от мистичната светица, не звучи актуално и в нашите времена?

 

Крайната цел, която си поставя реформата на Тереза като създава нови манастири в един свят, изгубил духовните ценности, е да бъде защитена апостолската мисия с молитва, и да предложи нов начин на евангелски живот, който да бъде пример за подражание за хората, които търсят пътя към съвършенството, водена от убеждението, че всички автентични лични и църковни реформи водят след себе си още повече вярващи, които се опитват да възпроизведат „образа на Христос в самите нас … И днес, както и през шестнадесети век, в тази епоха на бързи промени, е особено важно в сърцето на апостолското служение да бъде изпълнена с доверие молитвата, за да може изкупителното послание на Исус Христос да звучи динамично и красноречиво. Много важно е Словото на живота да звучи хармонично в душите на хората, със силни и привлекателни тонове.

 

Примерът на св. Тереза от Авила е от голяма полза за нас за постигането на тази вдъхновяваща задача. В онези времена светицата евангелизирала без никакво колебание, показвайки неуморна страст, ползвайки лишени от инерцията методи и изрази, окъпани в светлина. Това продължава да бъде валидно и за нашите времена, в които също е налице необходимостта кръстените да обновяват своите сърца чрез индивидуалната молитва, в която, следвайки св. Тереза, те също да се концентрират върху съзерцанието на благословената Христова човечност като единствения начин за постигане на Божията слава.

 

Могъществото на Христос ще ни помогне да удвоим усилията, за да може Божият народ да възстанови своята сила по единствения възможен начин – като разкрива в себе си място за чувствата на Господа Исус, търсейки във всички обстоятелства пълнотата на Неговото благовестие. Това означава, преди всичко, да разрешим на Св. Дух да ни направи приятели на господаря, и да се ни свърже с Него. Това означава също да приемем всички Негови заповеди и да възприемем в себе си критерии, като смирение в поведението, отказ от изобилието, безкористност към другите и да действаме с простота и скромност на сърцето. Така тези около нас ще почувстват радостта, която изниква от нашата привързаност към Господа и ще видят, че за нас няма нищо по-важно от Неговата любов, и че винаги сме готови да обясним причината за нашата надежда”.

 

 

Източник: Vatican Information Service