Католическа Църква

НОВ ПРЕФЕКТ НА КОНГРЕГАЦИЯТА ЗА ДОКТРИНАТА НА ВЯРАТА

Прелат от Регенсбург сменя Кардинал Левада

 

На 2 юли 2012 г. папа Бенедикт ХVІ назначи епископ Герхард Лудвиг Мюлер от Регенсбург, Германия, за префект на Конгрегацията за доктрината на вярата и за президент на Папската комисия Ecclesia Dei. Германският прелат, който ще бъде издигнат в достойнство на архиепископ, ще наследи на този пост Кардинал Уйлям Джоузеф Левада, чиято оставка поради навършване на пределната възраст беше приета от Светия отец.

 

Роден в Майнц, Герхард Мюлер е служил в различни дикастерии на Ватикана, между които Конгрегацията за доктрината на вярата, Папския съвет за култура, Конгрегацията за католическо образование и Папския съвет за насърчаване на християнското единство.

 

Определеният за архиепископ Мюлер е натоварен и с подготовката на издаването на Opera Omnia – събраните съчинения на папа Бенедикт ХVІ. 64-годишният прелат е автор на стотици творби по догматическо богословие, икуменизъм, свещенство и диаконат.

 

 

Други назначения в курията

 

Светият отец също така обяви назначаването на трима президенти – делегати на предстоящото 13-о Общо събрание на Синода на епископите през октомври. Основната тема на Синода, който ще се проведе във Ватикана, е „Новата евангелизация и  предаването на християнската вяра”.

 

Тримата назначени прелати са Кардинал Джон Тонг Хон, епископ на Хонг Конг, Кардинал Франсиско Роблес Ортега, архиепископ на Гуадалахара, Мексико, и кардинал Лаурент Монсенгво Пасиня, Архиепископ на Киншаса, Демократична република Конго.

 

Наред с това, папата назначи отец Мигел Анхел Аюзо Гиксо, президент на Папския Институт за арабски и ислямски изследвания, за секретар на Папския съвет за междурелигиозен диалог. Председател на съвета е кардинал Жан-Луи Пиер Туран.

 

 

Източник: www.zenit.org

Снимка: Vatican insider