Католическа Църква

ПАПАТА НАПРАВИ ВАЖНИ НАЗНАЧЕНИЯ В КУРИЯТА

Тази седмица папа Бенедикт ХVІ направи няколко важни назначения в Римската курия.

 

Светият отец назначи Архиепископ Джоузеф Аугустин ди Нойя, секретар на Конгрегацията за Божествения култ и тайнствата, за вицепрезидент на Папската комисия Ecclesia Dei. Ecclesia Dei беше създадена от папа Йоан Павел ІІ през 1988 г. с цел да работи за постигане на пълно общение с Обществото на Св. Пий Х.

 

Епископ Артър Роуч на Лийдс, Англия, ще заеме мястото на Архиепископ Нойя като секретар на Конгрегацията за Божествения култ и тайнствата и ще бъде въздигнат в архиепископски сан. Епископ Протасе Ругамбва на Кигома, Танзания, беше назначен за помощник-секретар на Конгрегацията за евангелизация на народите и за президент на Папските Мисионерски дейности, като той също ще получи архиепископски сан.

 

Епископ Винченцо Палия от Терни-Нарни-Амелия в Италия беше назначен за Президент на Папския съвет за семейството и също ще бъде въздигнат в сан архиепископ. Той наследява на този пост Кардинал Енио Антонели, чиято оставка поради навършване на пределната възраст беше приета от Светия отец.

 

Светият отец също оповести назначението на монсеньор Кшищоф Йозеф Никиел, служител в Конгрегацията за Доктрината на вярата, за регент на Апостолическия пенитенциарий. Като един от трите трибунала на Църквата, Апостолическият пенитенциарий се занимава с реда за опрощаване на греховете, отлъчванията, и индулгенциите издавани от Католическата църква.

 

Монсеньор Никиел, който е решено да бъде ръкоположен за епископ, е роден в Полша през 1965 г. и е ръкоположен за свещеник през 1990 г. Учил е в Рим и е работил в Папския съвет за здравните работници. Той наследява на този пост епископ Джианфранко Джироти.

 


Назначението показва стремежа за помирение с традиционалистите

 

Конгрегацията за доктрината на вярата коментира в официално изявление назначаването на Архиепископ Аугустин ди Нойя за вицепрезидент на Папската  комисия Ecclesia Dei, чиято дейност е насочена към постигане на помирение с Обществото на Св. Пий Х.

 

„Назначаването на високопоставен прелат на тази позиция е израз на пастирската загриженост на Светия отец към традиционалистите-католици в общение със Светия престол, както и на силното му желание да бъде постигнато помирение с традиционните общности, които не са в общение с Престола на Св. Петър”, се казва в изявлението на Конгрегацията.

 

Папската комисия Ecclesia Dei, както се спомена по-горе, е създадена през 1988 г. от папа Йоан Павел ІІ с цел постигането на „пълното църковно общение със свещениците, семинаристите, религиозните общности или отделни личности, които до този момент по различни начини са обвързани с Братството, основано от Архиепископ Льофевр, както и за да полага пастирски грижи за вярващите, свързани с древните латински литургични традиции на Католическата църква. През 2009 г. Комисията беше свързана в административно отношение с Конгрегацията за доктрината на вярата, с цел търсенето на отговор на доктриналните въпроси, които заемат важна част в диалога между Светия Престол и Братството на Св. Пий Х. „Като уважаван доминикански богослов, архиепископ Ди Нойя следи с голямо внимание тези доктринални въпроси, отдавайки приоритет на херменевтиката между приемствеността и реформата в интерпретацията на Втория Ватикански събор – област която заема важно място в диалога между Светия Престол и Братството”, се казва още в изявлението.

 

 

Източник: www.zenit.org