Католическа Църква

ВАТИКАНЪТ ПРЕДСТАВИ ЛОГОТО И ОСНОВНИТЕ СЪБИТИЯ ЗА ПРЕДСТОЯЩАТА ГОДИНА НА ВЯРАТА

На 21 юни 2012 г. във Ватикана ръководителите на Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация представиха логото и основните събития за предстоящата Година на вярата, която ще се състои по инициатива на папа Бенедикт ХVІ от 11 октомври 2012 г. до 24 ноември 2013 г. Архиепископ Рино Фисикела и Монсеньор Греъм Бел, съответно президент и секретар на Съвета за нова евангелизация откриха и интернет – страницата за Годината на вярата (http://www.annusfidei.va)

 

„В своето апостолическо послание Porta Fidei Бенедикт ХVІ акцентира върху необходимостта да бъде преоткрито пътуването към вярата и така да бъде хвърлена нова светлина върху радостта и подновения ентусиазъм от срещата с Христос”, отбеляза архиепископът. „Това е основната причина за обявяването на Годината на вярата, която ще съвпадне и с две важни годишнини – 50-та годишнина от откриването на Втория Ватикански събор и 20-та годишнина от публикуването на Катехизиса на Католическата църква ... Годината на вярата си поставя за цел да подкрепи вярващите, които във всекидневните си изпитания смело и с пълно убеждение поверяват живота си на Господ Исус. Това ценно свидетелство …, дава възможност на Църквата както днес, така и в миналото, да се представи пред света, поддържана от силата на вярата и ентусиазма на обикновените хора.”

 

„Годината на вярата”, продължи архиепископ Фисикела, „се случва и в по-широкия контекст на общата криза, която дава отражение и върху вярата. … Кризата на вярата е драматичен израз на антропологическата криза, в резултат на която човекът е оставен да разчита на собствените си сили. Необходимо е да преодолеем духовната бедност, от която страдат толкова много от нашите съвременници, които не си дават сметка, че отсъствието на Бог от техния живот открива пропаст, която трябва да бъде запълнена. Затова и Годината на вярата представлява възможност, която християнската общност предлага на много хора, които чувстват носталгия по Бога и които се стремят да Го открият отново.”

 

Архиепископът обяви, че Конгрегацията за божествения култ и дисциплината на тайнствата е одобрила формула на специална „Меса за нова евангелизация”. Това ще даде възможност по време на Годината на вярата „да бъде отдаден приоритет на молитвата, и особено на Евхаристията като средоточие на християнския живот”.

 

След това президентът на Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация представи логото на Годината на вярата, на което е изобразен кораб, който символизира Църквата. Мачтите на кораба образуват кръст, опънатите платна оформят монограма на Христос (IHC), а на заден план е изобразено слънцето, символ на Евхаристията. Интернет-страницата на Годината на вярата е достъпна на различни езици и може да бъде ползвана и от смартфони или таблети. Годината има и официален химн, който е “Credo Domine, aduge nobis fidem”. В началото на септември ще бъде публикуван и специален наръчник, озаглавен „Да изживеем Годината на вярата”, а на поклонниците ще бъде раздавано изображение на Христос от катедралата на Кефалу в Сицилия, на гърба на която ще бъде изписан Символа на вярата.

 

Накрая Архиепископ Фисикела оповести и най-важните събития по време на Годината на вярата, които ще се състоят в Рим в присъствието на Светия отец. Сред тях са:
 

• Годината на вярата ще бъде открита на 11 октомври с тържествено Евхаристийно служение, в съслужение с председателите на епископските конференции по света и с все още живите Съборни отци.
 

• 25 януари 2013 г. – по време на традиционното икуменическо служение в Римската базилика „Св. Павел извън стените”, участниците ще отправят молитва „съвместната изповед на Символа да помогне на християните … да не забравят пътя към единството”.
 

• 28 април 2013 г. – Светият отец ще вземе участие в Тайнството Миропомазание, което ще бъде дадено на група младежи.
 

• 18 май 2013 г. – в навечерието на Петдесетница, на площад Св. Петър ще се съберат представители на стари и нови католически движения.
 

• 2 юни 2013 г. – на празникът Тяло Христово, обожаването ще бъде отслужено едновременно по целия свят.
 

• 16 юни ще бъде ден, посветен на Евангелието на живота.
 

• 7 юли – семинаристи и послушници от целия свят ще завършат своето поклонническо пътуване, събирайки се на площад Св. Петър.
 

• 29 септември ще бъде ден, посветен на катехизиса, във връзка с 20-та годишнина от публикуването на Катехизиса на Католическата църква.
 

• 13 октомври ще се фокусира върху присъствието на Дева Мария в Църквата.
 

• Годината на вярата ще бъде закрита на 24 ноември 2013 г.

 

 

Източник: www.zenit.org