Католическа Църква

ПЕТДЕСЕТИ МЕЖДУНАРОДЕН ЕВХАРИСТИЕН КОНГРЕС В ДЪБЛИН

От 10 до 17 юни в ирландската столица Дъблин се провежда петдесетият Международен Евхаристиен конгрес, чиято основна тема е „Евхаристията: общност с Христа и един с друг”.


Конгресът беше открит на 10 юни със специална церемония и меса, в които взеха участие 12 500 души. Централен момент в церемонията беше откриването на „Ицелителния камък”, върху който е гравирана молитва, написана от пострадал от сексуално насилие. Камъкът беше благословен от Архиепископа на Дъблин Диармуид Мартин, докато млада жена, представител на жертвите на сексуалното насилие, изчете молитвата. Камъкът е един от символите на Международния Евхаристиен конгрес.


Церемонията по откриването беше последвана от меса, отслужена от кардинал Марк Уйлет - папски пратеник на Международния Евхаристиен конгрес, Архиепископ Мартин, Архиепископ Пиеро Марини – президент на Папския комитет за международните евхаристийни конгреси, архиепископа на Тулуза Роберт Легал,  от кардинала на Торонто Томас Колинс, от папския нунций в  Ирландия архиепископ Чарлз Браун и кардинала на Ню Йорк Тимъти Долан.


В началото на месата архиепископ Мартин направи кратко обръщение към  поклонниците. „Днес Църквата на Ирландия ликува”, каза той. Тя ликува „не заради триумфализъм или някакви външни причини. Ликува от радост заради този Евхаристиен конгрес, който беше внимателно подготвен в цяла Ирландия, чрез молитвен размисъл за великата тайна на нашата вяра – жертвената смърт и животворното възкресение на Исус, Който живее в Църквата и навсякъде, където се отслужва Евхаристията.”


Проповедта след месата беше произнесена от Кардинал Уйлет, официален представител на папа  Бенедикт ХVІ, в която той отбеляза:  „Дошли сме тук като членове на Божието семейство, призвани от Него да се вслушаме в Неговото слово, без  забравяме кои сме в светлината на историята на спасението и за да отговорим на Бог чрез най-великата и най-висша молитва, която светът някога е познал – Светата Евхаристия.

 


Разделената Църква ще отчужди младите хора


На 11 юни архиепископът на Дъблин Диармуид Мартин направи първото си обръщение пред Международния Евхаристиен конгрес. То беше озаглавено „Църквата в модерния свят” и беше посветено на положението на Католическата църква в днешната култура и общество.


Архиепископът посвети изказването си на влиянието на пастирската конституция Gaudium et Spes върху възможността на Църквата да се обърне към вярващите в постоянно изменящия се свят. Той се върна към спомените си като семинарист и описа ефектът, който този документ е оказала върху ирландското общество тогава. „Идеята за диалог между Църквата и културата на модерния свят, за идентифицирането на Църквата с търсенията на човечеството, беше толкова новаторска, вълнуваща и предизвикателна за традиционната и авторитарна църковна култура в Ирландия, че предизвика изумление сред нас”, отбеляза той. „Вместо да казва на света какво да прави, Църквата се опита да се вслуша в това, което модерният свят казва. Новаторството на този документ беше такова, че самият събор трябваше да изработи специален термин, с който да го категоризира сред документите на Вселенския събор – това беше терминът пастирската конституция.”


Архиепископът завърши изказването си, като изрази надежда Международният Евхаристиен конгрес да допринесе за единението на Църквата с обществото в Ирландия. „Надявам се, този конгрес да ни покаже как нашето общение с Христос в Евхаристията може да ни помогне да създадем ново разбиране за нашето общуване в модерния свят, който днес е много по-различен от света през 60-те години и да ни помогне да се обърнем към бъдещето, което ще бъде още по-различно и изпълнено с предизвикателства.”

 


Участниците в конференцията обсъдиха връзката между евхаристията и брака


„Общението в брака и семейството” беше темата на сесията на 12 юни на Международния евхаристиен конгрес в Дъблин. Своите мнения на прес-конференция по този въпрос изказаха епископ Марк Дейвис от английски диоцез Шрусбъри и г-жа Бреда О’Брайън, както и генералният секретар на Конгреса отец Кевин Доран. Те посветиха изказванията си на семейството, младежта и обновлението на свещениците.


Генералният секретар на конгреса Кевин Доран сподели мислите си за брака и сексуалността в контекста на Евхаристията. „За нас е много важно да изследваме връзката между брака и Евхаристията; тъй като и двете се състоят основно в отдаването на себе си на другия. По-конкретно, дарът на Исус в Евхаристията се отразява в дара, който женените хора отдават един другиму и на своите деца…, тъй като мъжът и жената изцяло се отдават един на друг”.


„Думите от Евхаристията – „Това е моето тяло, което за вас се дава” – видимо се отнасят не само за физическото тяло, а за отдаването на целия аз. До голяма степен същото е валидно и за човешката сексуалност в брака, която се състои не само в отдаването на тялото, но в отдаването на целия аз. Това е сърцевината на църковното учение за сексуалността”.

 


Папският пратеник се извини за жертвите на сексуално насилие


Папският пратеник на конгреса Марк Уйлет се включи в полконническо пътуване в понеделник и вторник до Лу Дерг, където проведе среща с представители на хората, пострадали от сексуалното насилие на духовници. В групата бяха включени жертви на насилие от различни части на Ирландия. Всеки един от тях имаше възможност да изложи собствения си опит и влиянието, което това насилие е оказало върху техния живот. Срещата продължи повече от час.


Папския легат, който е и префект на Ватиканската конгрегация за епископите, отслужи Меса в мястото за поклонници на базиликата Св. Патрик, в която взеха участие 100 ирландски и други поклонници от Евхаристийния конгрес. Поклонническото му пътуване беше извършено по молба на Св. Oтец. Преди това той се беше отдал на пост и традиционните покаятелни упражнения.


В проповедта си в базиликата, кардинал Уйлет отбеляза, че е бил изпратен на това място от папа Бенедикт ХVІ, за да измоли опрощение от Бог за сексуалното насилие, извършено от свещеници не само в Ирландия, но и в цялата Църква. „От името на Църквата, искам да се извиня на жертвите, с някои от които имах възможност да се срещна тук”.


„Трагедията на сексуалното насилие над малолетни, извършено от християни, особено когато е извършено от членове на духовенството, е причина за голям срам и възмущение. Това е грях, срещу който се обявява самият Исус.”.


Канадският прелат отбеляза отново стремежът на Църквата да осигури закрила на децата, като създаде „нова култура на уважение и почтеност, изпълнена с Христова любов, която да проникне цялото общество.”


Папският легат отбеляза, че е бил дълбоко развълнуван от срещата със жертвите на това насилие и обеща да сподели своите впечатления със Св. Oтец.

 


Източник: www.zenit.org

Снимка: cooperator-Veritatis