Католическа Църква

СЕДМА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА В МИЛАНО

Седмата Световна среща на семействата бе проведена от 1 до 3 юни в Милано. Папа Бенедикт ХVІ дойде в града за да участва в срещата и след пристигането си в Милано, на 1 юни, проведе среща в градската Катедрала с местните граждани и с поклонници от целия свят, пристигнали за  участие в събитието. На срещата папата ги призова: „Трябва да преоткрием семейството като най-важното наследие на човека, като един от елементите и знаците на автентичната и здрава култура, която принася полза на човека”.

 

На 1 юни вечерта папата посети операта Ла Скала в Милано, където в негова чест беше организиран концерт, на който под диригентството на Даниел Баренбойм беше изпълнена Деветата симфония на Бетховен.

 


КЪМ МЛАДЕЖИТЕ: СТРЕМЕТЕ СЕ КЪМ ВИСОКИ ИДЕАЛИ! БЪДЕТЕ СВЕТЦИ!

 

На 2 юни, след като отслужи молитва в Катедралата на Милано, Бенедикт ХVІ отпътува за стадион Сан Сиро, където беше приветстван от 80 000 младежи, наскоро приели или на които предстои да приемат Тайнството Миропомазание, както и от членове на техните семейства и катехизатори. В речта си пред младежите папата отбеляза:

 

„Вашата подготовка ви е научила да разпознавате прекрасните неща, които Свети Дух твори във вашия живот и в живота на всички, които казват своето „да” на Евангелието на Исус Христос. Открили сте великата ценност на кръщението, първото от тайнствата, което е входа към християнския живот. Получили сте всичко това благодарение на  вашите родители … които са се посветили на вашето образование във вярата.

 

Сега вече сте пораснали и можете да кажете своето собствено „да” на Бог, своето свободно и съзнателно „да”. Тайнството Миропомазание е потвърждение на Кръщението, което обилно ви изпълва със Свети Дух. Сега вие можете да приемете неговите велики дарове, които ще ви подпомагат по пътя на вашето житейско пътешествие към превръщането ви във вярващи и смели свидетели на Исус. Даровете на Свети Дух са изумителни, те ви позволяват да се формирате като християни, да водите живот според Евангелието и да бъдете активни членове на общността.

 

Християнският живот е едно пътуване. То е пътуване заедно с Исус по планинска пътека, понякога тежка пътека. …. Благодарение на даровете (на Св. Дух), приятелството ви с Него ще бъде все по-истинско и близко. То постоянно е укрепвано от Тайнството на Евхаристията, …. и затова ви приканва да с радост и вярност да взимате участие в неделната меса …. да  правите своята изповед, която е срещата с Исус, Който опрощава нашите грехове и ни помага да вършим добри дела. …. Научете се да встъпвате в диалог с Господа, да Му разказвате за вашите радости и грижи, да търсите светлината, която ви подкрепя във вашето пътуване.

 

Във вашето семейство бъдете покорни на вашите родители, вслушвайте се в техните наставления, за да преуспявате, подобно на Исус „в мъдрост и възраст и в любов пред Бога и човеците” (Лук. 2:52). Наред с това, не бъдете лениви, а трудолюбиви, особено в учението си. Това е вашата всекидневна задача, която ви позволява да се развиете и да се подготвите за бъдещето. Бъдете открити и щедри към другите, надмогвайте изкушението да поставите себе си в центъра, защото себичността е враг на истинската радост.”

 

ДЪРЖАВАТА ТРЯБВА ДА ПРИПОЗНАЕ СПЕЦИФИЧНАТА ИДЕНТИЧНОСТ НА СЕМЕЙСТВОТО, ОСНОВАНО НА БРАКА

 

На 2 юни следобед папа Бенедикт ХVІ се срещна с представители на гражданските и военните власти, с индустриалци и работници, и с представители на културните среди от Италианския регион Ломбардия.

 

В обръщението си Бенедикт ХVІ се фокусира върху принципите на добро управление, зададени още от св. Амвросий, който от седалището си в Милано е управлявал римските провинции Лигурия и Емилия през ІV век. Тези принципи, отбеляза папата, „продължават да бъдат валидни” и за днешните ръководители. Най-важната задача на хората с власт трябва да бъде постигането на справедливост, „което е същинска публична добродетел, защото има отношение към добруването на цялата общност”. Справедливостта трябва да бъде придружена от любов към свободата, и точно това разграничава добрите от лошите управители. „Свободата е … ценен дар, който трябва да бъде гарантиран от гражданските власти. Но свободата не е просто спазване на волята на индивида, тя представлява отговорността на всеки. Една от задължителните характеристики на светската държава е да осигурява свободата, необходима за да може всеки един да даде израз на собствената си представа за социалния живот, съхранявайки винаги уважението към другите в контекста на законите, които са насочени към доброто на всички.”

 

За да гарантират общото благо, законите на държавата „трябва да извличат основание и силата си от естественото право, което е основата на социалния ред, адаптирано към достойнството на човешката личност.” Изключително позитивисткият подход на закона обаче не може да бъде гаранция за етично управление. Държавата трябва да служи и защитава индивида във всички аспекти, „като се започне от правото на живот, което никога не трябва да бъде поставяно под въпрос.” Тя също е призвана да „припознае специфичната идентичност на семейството, основано на брака, открито за живота, както и да гарантира свободата и правото на избор на родителите в образованието и възпитанието на техните деца. … Държавата няма да успее да осигури справедливост за семействата, ако не осигури свобода на образованието, в името на добруването на цялото общество”, отбеляза също папата.

 

 

РАЗВЕДЕНИТЕ НЕ СА „ИЗВЪН” ЦЪРКВАТА

 

Близо половин милион души взеха участие на 2 юни вечерта в „Празника на свидетелствата” в Прака Бресо в Милано, което беше едно от централните събития в седмата Световна среща на семействата. Папата също взе участие в празника, а след това отговори на въпросите, отправени към него от семейства, които засегнаха проблеми като икономическата криза, отношението на Църквата към разведените и нерушимостта на брака. В отговорите си, папа Бенедикт ХVІ се върна към мигове от собственото си детство.

 

Бразилско семейство постави пред папата въпроса за разведените, които са се оженили повторно и по тази причина нямат достъп до Тайнствата. Бенедикт ХVІ потвърди, че „това е едно от нещата, които причиняват най-голяма болка и страдание на Църквата днес и ние нямаме лесни решения на този проблем. … Разбира се, важен фактор в това отношение е превенцията. Това означава от самото начало да имаме увереността, че актът на влюбването се променя в по-дълбоко и зряло решение. Друг фактор е оказването на подкрепа на хората по време на брака, за де се даде увереността, че семействата не са сами, а са придружавани от истински спътници в своя път. На хората изпаднали в спомената ситуация трябва да кажем, че Църквата ги обича, но те трябва да видят и почувстват тази любов”. Енориите и другите католически общности „трябва да направят всичко възможно, за да могат тези хора да се почувстват обичани и приети, да не се чувстват „външни” дори и да не могат да получат пълна Изповед и Евхаристия. Те трябва да почувстват, че и те живеят пълноценно в Църквата … Евхаристията е истинска и споделена, когато хората същински встъпват в общение с Тялото христово.  Дори без „осезаемото” получаване на Тайнството, ние пак можем да бъдем духовно обединени в Христа.” Важно за разведените двойки е „да имат възможността да живеят живота на вярата, … да виждат, че тяхното страдание е дар за Църквата, защото те помагат на другите да защитят здравината на любовта и на брака; … тяхното изпитание е страдание в общността на Църквата в името на великите ценности на тяхната вяра”.

 

 

ЛЮБОВТА Е ЕДИНСТВЕНАТА СИЛА, КОЯТО ИСТИНСКИ ПРОМЕНЯ СВЕТА

 

На 3 юни сутринта Бенедикт ХVІ отслужи меса на открито в парка Бресо в Милано, с която беше закрита седмата Световна среща на семействата. В проповедта си папата отбеляза:

 

„Неделната литургия посветена на Света Троица, която отбелязваме днес … ни призовава да посветим живота си на общение с Бог и един с друг, следвайки образеца на общението в Троицата. … Не само Църквата е образ на Единия Бог в Три лица, но също и семейството, което се основава на брака между мъжа и жената. … Бог ни е сътворил мъж и жена, равни в достойнството, но и с определени и конкретни характеристики, така че двамата да бъдат дар един за друг, да се ценят един другиго и да дадат живот на общността на любовта и живота. Любовта превръща човешката личност в автентичен образ Божи. Скъпи женени двойки, когато изживявате своя брак, вие не отдавате един другиму някаква конкретна дейност, вие отдавате целия си живот. Вашата любов е плодоносна първо за самите вас, защото вие искате взаимно да си принесете добро, защото изпитвате радостта от даването и взимането. Тя е плодоносна и във вашата благородна и отговорна задача да създавате потомство, в затрогващата ви грижа за него, във внимателно и мъдро образование на вашите деца. Най-накрая, тя е плодоносна за обществото, защото семейният живот е първото и незаменимо училище за такива социални добродетели, като уважението към личността, благодарността, доверието, отговорността, солидарността, сътрудничеството. Скъпи женени двойки, грижете се за децата си, а в този свят, доминиран от технологията, предайте и на тях, изпълнени с искреност и доверие, причините да живеят, силата на вярата, насочете ги към големите цели и ги подкрепяйте, заради тяхната крехкост.

 

Призванието ви не е лесно да бъде изживяно, но това е призванието на любовта, което е прекрасно. Това е единствената сила, която може истински да промени света.

 

Бих искал да се обърна също и към вярващите, които, въпреки че следват църковното учение за семейството, са изпитали тежкия опит на края на брака и раздялата. Искам да знаете, че папата и Църквата са с вас във вашите изпитания. Насърчавам ви да останете заедно с вашите общности и настоятелно призовавам вашите диоцези да разработват подходящи инициативи, с които да ви приемат и придружават.

 

Виждаме, че задачата на мъжете и жените е да си сътрудничат с Бог в промяната на света, чрез труда, науката и технологията… Модерните икономически теории често възприемат утилитарната концепция към труда, производството и пазара. Но Божият план, а и опита, показва че едностранчивата логика на обикновената полза и максималната печалба не води до хармонично развитие, което да носи добруване на семейството или до изграждането на справедливо общество, тъй като в крайна сметка тази логика води до жестока конкуренция, тежки неравенства, разрушаване на околната среда, консуматорска надпревара, напрежения в семейството. И наистина утилитарното съзнание е склонно да поглъща личните и семейните връзки, като ги ограничава до временна среща на индивидуални интереси и така подкопава здравината на социалната тъкан.

 

Семейството, труда, празника – това са три от Божествените дарове, три измерения на нашия живот, които трябва да бъдат в хармоничен баланс. … Затова трябва винаги да отдавате приоритет на логиката на съществуването над тази на притежанието; първата е градивна, а втората в крайна сметка води до разруха. Трябва да се научим първо да вярваме в семейството, в истинската любов, в тази любов, която идва от Бога и ни свързва с Него.

 

 

ФИЛАДЕЛФИЯ, 2015 Г. - СЛЕДВАЩАТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВАТА

 

След като отслужи Месата пред близо един милион вярващи в Парка Бресо в Милано и преди молитвата Ангел Господен, Светият отец обяви, че осмата Световна среща на семейството ще се проведе в Филаделфия, САЩ, през 2015 г. „Изпращам моите най-сърдечни поздрави на Архиепископ Чарлз Чапут и на католиците от този велик град, и с нетърпение очаквам срещата с многобройни семейства от целия свят”.

 

 

Източник: Vatican Information Service

Снимки: http://www.family2012.com/en/documents/19472/