Католическа Църква

СВ. ЙОАН АВИЛСКИ И СВ. ХИЛДЕГАРДА ОТ БИНГЕН ЩЕ БЪДАТ ОБЯВЕНИ ЗА ДОКТОРИ НА ВСЕЛЕНСКАТА ЦЪРКВА

На 27 май 2012 г. папа Бенедикт ХVІ обяви, че на 7 октомври, в началото на редовното заседание на Синода на епископите, ще обяви Св. Йоан Авилски и св. Хилдегарда от Бинген за Доктори на Вселенската църква. „Двамата велики свидетели на вярата са живели в различни исторически периоди и в различни културни среди”, обясни папата. „Хилдегарда е била бенедектинска монахиня, живяла е в Германия в епохата на Късното Средновековие, прочула се със своите постижения в областта на теологията, естествените науки и музиката. Докато Йоан е бил млад диоцезен свещеник в Испания от епохата на Ренесанса, участник в културното и духовното обновление на Църквата и обществото в зората на Модерната епоха.

Светостта на техния живот и дълбочината на тяхната мисъл са доказателства за значимостта на двамата светци и днес. „Чрез благодатта на Св. Дух те успяват да развият дълбоко разбиране за Божието откровение и да вземат участие в диалога със света – два фактора, които представляват постоянна цел и средоточие на дейността на  Църквата.”

Значимостта на св. Йоан и св. Хилдегарда става още по-голяма в контекста на започващата Година на вярата и на новата евангелизация, върху които ще концентрира вниманието си Синодът на епископите. „И в нашите времена, чрез тяхното учение Духът на Възкръсналия Бог продължава да води към Истината, която единствено може да ни направи свободни и да ни даде смисъл в нашия живот”, каза папата.

 

                                                                 Източник: Vatican Information Service