Католическа Църква

ПОСЛАНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ ЗА VІІ-ТА СВЕТОВНА СРЕЩА НА СЕМЕЙСТВОТО – МИЛАНО 2012 Г.

При закриването на VІ-та световна среща на семейството, състояла се в град Мексико през януари 2009 г., съобщих, че следващата среща на християнските семейства от целия свят с наследника на апостол Петър, би трябвало да бъде в Милано през 2012 г. на тема: “Семейството – трудът и празникът”.

 

В желанието си за подготовка на това важно събитие, аз съм щастлив да уточня, че то, ако Бог желае, ще се проведе от 30 май до 3 юни и същевременно да предоставя някои по-точни насоки отнасящи се до темата и начина на осъществяване.
Трудът и празникът са тясно свързани с живота на семейството: те обуславят техния избор; влияят на отношенията между съпрузите, и между родителите и децата; отразяват се на отношенията с обществото и с Църквата. Свещеното писание (срв. Бит. 1-2) ни казва, че семейството, трудът и празничните дни са благословение от Бога, за да ни помогнат да живеем истински собствената си човешката същност.

 

Всекидневният опит свидетелствува, че истинското развитие на личността включва било личното, семейното и общественото измерение, било и съпътстващите ги дейности и отношения, както и отваряне към надеждата и към Доброто без граници.

 

В наши дни, за жалост, организацията на труда, замислена и осъществена във функция на пазарната конкуренция и максималната облага, и разбирането за празника като ден за почивка и пазаруване, допринасят за нарушаването на семейството и общността и за разпространение стила на индивидуалистичен живот.

 

Ето защо е добре да се насърчава мисълта и грижата насочени към помирение на изискванията между времето за работа с това за семейството; да се възвърне истинския смисъл на празника и по-специално на неделята, неделната пасха, денят Господен и денят на човека, денят на семейството, на общността и на солидарността.

 

Следващата Световна среща на семействата съставлява привилегирован повод за преосмисляне труда и празника в перспективата на едно семейство единено и отворено за живота, добре внедрено в обществото и в Църквата, внимателно към качеството на връзките, повече отколкото към икономиката на самата семейна клетка.

 

Събитието, за да бъде наистина плодотворно, не трябва обаче да бъде изолирано, а да се вмести в подходящ преход на църковна и културна подготовка.

 

Пожелавам още през 2011 г., тридесетата годишнина от Апостолическото обръщение “Familiaris consortio” (Семейството в днешното време), “хартата” на семейното душепастирство, може да бъде прието като помощно средство за инициативи на енорийско, епархийско и национално ниво, насочващо към въвеждане в светлина опитите на труда и празника в неговите най-истинни и положителни аспекти, с особен поглед към конкретно случващото се в семействата.

 

Християнските семейства и църковните общности от цял свят се чувстват призвани и въвлечени да поемат своевременно по пътя на към “Милано 2012”. VІІ-та Световна среща ще се състои, като предхождащите я, от пет дни и ще завърши събота вечер с “Празника на свидетелствата” и неделя сутрин с Тържествена литургия.

 

В тези две отслужвания, председателствани от мен, ще могат да се видят всички събрани като “семейство на семействата”. Цялостния облик на събитието ще бъде ръководено по начин, който да хармонизира изцяло различните измерения: обща молитва, богословско и пасторално размишление, моменти на братство и размяна между семейства гости и семейства домакини, медиен отзвук.

 

Господ да възнагради още от сега с богати небесни дарове, архиепархията на Милано - някога обслужвана от св. Амвросий - за щедрата й готовност и организационна грижа предложена в служба на Универсалната църква и към семействата принадлежащи на различни нации.

 

Когато призовавам застъпничеството на Светото семейство от Назарет, посветено на всекидневна работа и усърдно към празничните чествания на своя народ, давам от сърце на Вас, почитаеми Брате, и на сътрудниците апостолическия благослов, който, с особени чувства разпростирам към всички семейства ангажирани в подготовка на голямата среща в Милано.

 

От Кастел Гандолфо, 23 август 2010 г.

Бенедикт ХVІ

 

 

Превод и материали: в-к Истина-Veritas