Католическа Църква

ПРЕДСТАВЯНЕ НА ПЕТДЕСЕТИЯ МЕЖДУНАРОДЕН ЕВХАРИСТИЕН КОНГРЕС

Евхаристията: общност с Христа и един с друг” е темата на петдесетия Международен Евхаристиен конгрес, който ще се проведе в ирландската столица Дъблин от 10 до 17 юни  т.г.. Инициативата беше представена на 10 май в Прес-офиса на Ватикана от Архиепископ Пиеро Марини, президент на Папския комитет за международните евхаристийни конгреси, Архиепископът на Дъблин Диармуид Мартин и от отец Виторе Бокарди от Секретариата на Папския комитет за международните евхаристийни конгреси.

 

„Международният Евхаристиен конгрес е установен съгласно римския ритуал „De sacra Communione et de cultu mysterii eucharistici extra Missam”, обясни Архиепископ Марини. Този документ, „който прокламира принципите на Втория Ватикански събор, дефинира конгреса като „statio orbis” или с други думи, като период, в който една конкретна общност приканва универсалната Църква да се отдаде на молитва. През тези дни честването на Евхаристията се превръща в център и средоточие на всички форми на благочестие…, на богословския и пастирския размисъл, на социалните дейности”.

 

„По едно щастливо съвпадение петдесетият Международен Евхаристиен Конгрес в Дъблин съвпада с петдесетата годишнина от откриването на Втория Ватикански събор, затова темата на Конгреса препраща към Събора – „Евхаристията: общение с Христа и един с друг” е позоваване на параграф 7 от Догматическата конституция Lumen Gentium. Темата има за цел да припомня на кръстените, че Евхаристията създава общността с Христа и в същото време – общността един с друг, или с други думи – тя води до изявата на най-автентичното лице на Църквата. … На богословски симпозиум в Дъблин, който ще се проведе преди Конгреса, ще бъде изследван все по-големият интерес към еклесиологията на общението, „според която от самото създаване на Църквата Евхаристията оказва благотворни пастирски, еклесиологични и икуменически влияния.”

 

Архиепископ Марини поясни, че събитието ще бъде посетено от хиляди вярващи от целия свят, които, наред с общото честване на Евхаристията, ще вземат участие в общи молитви, в поредица от процесии, в осемнадесет общи конференции и 150 работни и дискусионни групи, които ще изследват значими религиозни проблеми и така ще изживеят „същинската църковна солидарност”.

 

От своя страна Архиепископ Мартин припомни, че Дъблин е бил домакин и на тридесет и първия Международен Евхаристиен конгрес през 1932 г. Той сподели, че „през 1932 г. Църквата на Ирландия е била много по-различна от Църквата на Ирландия днес. Евхаристийният конгрес трябва да се обърне към участниците, като вземе под внимание културния контекст, в който се намира”. Конгресът през 2012 г. трябва да „отрази и представи Църквата на Ирландия, която се сблъска и продължава да се сблъсква с големи предизвикателства, но която е жива и енергична Църква, готова да поеме по пътя на обновлението”.

 

Той допълни, че „днес в Ирландската църква съществуват разделения, които понякога са нездравословни. Затова съм убеден, че ще бъде от голяма полза ако се позовем на опита от 1932 г. и се върнем към състоянието на ирландското общество тогава, което в този момент преодолява последиците от завършилата едно десетилетие преди него гражданска война, продължила две години. За моя предшественик Архиепископ Едуард Бирн беше голяма чест, че тогава Евхаристията беше чествана като момент на помирение и възстановяване на единството. Тогава за пръв път, в наскоро получилата своя независимост Ирландия, мъжете и жените преодоляха горчивото разделение и се събраха в името на един съвместен проект. Евхаристията има силата да помирява. Общението с Христа подхранва общението и помирението с другите”.

 

Архиепископ Мартин продължи: „Петдесетият Международен Евхаристиен конгрес в Дъблин също ще бъде момент на обновление и помирение; то ще бъде събитие, което ще възроди съзнанието на всички католици за централното място на Евхаристията в живота на Църквата; съзнанието, че това е средоточието на всички църковни дейности, изворът, от който се излива животът на Църквата.” Конгресът ще помогне на Църквата на Ирландия да се обърне към духовното обновление и към значението на Църквата като Тяло Христово”, каза той.

 

Архиепископът на Дъблин допълни, че Конгресът ще има и икуменически аспект, тъй като в него участие ще вземат и другите християнски църкви в Ирландия. Събитието ще завърши в Кроук парк на 17 юни с Меса, която ще бъде отслужена от Кардинал Марк Уйлет, префект на Конгрегацията за епископите и папски пратеник на Конгреса. По време на месата ще бъде излъчено и видео послание на папата.

 

 

Източник: Vatican Information Service