Католическа Църква

ПАПАТА КЪМ ШВЕЙЦАРСКИТЕ ГВАРДЕЙЦИ: ТАЙНАТА НА ВАШАТА СЛУЖБА ВЪВ ВАТИКАНА Е ПОСТОЯННОТО УПОВАНИЕ НА ХРИСТА

На 7 май 2012 г. Светият отец прие на аудиенция новият набор от 26 швейцарски гвардейци, които предишния ден положиха клетва на специална церемония.

 

След като поздрави гвардейците и техните семейства, както и представителите на швейцарските власти, придружаващи групата, Бенедикт ХVІ се обърна към тях като посочи, че швейцарските гвардейци изпълняват „пряко службата си в полза на Върховния понтиф и Апостолическия престол. Вълнуваща е мисълта, че тези млади мъже са направили избора да посветят няколко години от живота си, за да подпомагат Наследника на Петър и неговите сътрудници”.

 

 

По-нататък папата продължи: „Вашата служба продължава традицията на безкористна вярност към папата, извела вашите предшественици до саможертвата на 6 май 1527 г. по време на „Разграбването на Рим”. Следователно както тогава, така и днес, службата на швейцарските гвардейци не би могла да бъде носена без отличителните особености, характерни за всеки член на този корпус – твърдост в католическата вяра, вярност и любов към Църквата на Исус Христос, упоритост и постоянство в изпълнението не само на големите, но и на малките всекидневни задачи, смелост и смирение, алтруизъм и всеотдайност. Тези добродетели трябва да изпълват вашите сърца, за да можете достойно да извършвате службата си в полза на сигурността на Ватикана.

 

 

 

Подкрепяйте се взаимно и си помагайте във всекидневната си дейност”, призова ги папата. „Отнасяйте се с евангелско милосърдие към хората, които срещате всеки ден. Призивът за любов към ближния в Светото Писание е обвързано със заповедта да обичате Бог с цялото си сърце, с цялата си душа и с всичките си сили. За да можем да дарим любов на другите, ние трябва да я почерпим от Божественото милосърдие, чрез дългата молитва, постоянно вслушване в Божието слово и чрез живот, отдаден на тайнството на Евхаристията.

 

  

Светият отец продължи: „Тайната на вашето успешно служение тук във Ватикана, както и във всяко друго ваше начинание, се крие в постоянното упование на Христа. Свидетелство за това е опитът на мнозина от вашите предшественици, които се отличиха не само със своето служение, но и със своята вярност към християнския живот. След това някой от тях с готовност и ентусиазъм отвърнаха на призива за свещенство или посветен живот; а други поеха своето призвание, приемайки Тайнството на Брака. Благодаря на Бог, Който е извор на всяка доброта, за разнообразните дарове и мисии, с които е надарил всички вас, и се моля вие също, още от началото на вашето служение, да отвърнете на Христовия зов и да Го последвате с вярност.

 

„Скъпи приятели”, се обърна към тях в заключение папата, „използвайте времето, което ще прекарате в Рим, за да задълбочите приятелството си с Христос, да умножите любовта си към Неговата църква и да постоянствате в напредъка си към целта на всеки християнския живот – светостта.

 

Източник: Vatican Information Service
Снимки: telesanterno.com