Католическа Църква

НОВА ЮРИДИЧЕСКА РАМКА ЗА РАБОТАТА НА КАРИТАС ИНТЕРНАЦИОНАЛИС

Ватикана, 2 май 2012 г. Днес беше обнародван Генералният декрет за новата юридическа рамка на Каритас Интернационалис. Документът, подписан от Държавния секретар кардинал Тарчизио Бертоне беше одобрен от Светия отец на 27 април 2012 г. Той влиза в сила от деня на неговото обнародване.
 
 

Обнародването на декрета беше придружено от обяснителна записка, изготвена от монсеньор Освалдо Невес да Алмейда, в които се казва:

 

„През 61-годишния период на своето съществуване, Каритас Интернационалис се превърна в основен инструмент на благотворителната църковна дейност. Стъпвайки върху дългогодишния и ценен опит на тази институция, Светия Престол полага усилия да осъвремени юридическия статут на Каритас Интернационалис и така да подкрепи дейността на организацията в контекста на модерния свят.

 

Блаженият Йоан Павел ІІ предостави на организацията канонична юридическа личност. Тази публична юридическа личност се управлява основно, макар и не изключително, от съответното законодателство и от текстовете на Кодекса за канонично право. Тогава се  стабилизират специфичните връзки, съществуващи между Каритас Интернационалис  и Апостолическия престол, като бива постановено, че нейното управление и дейност следва да се ръководят от Първи отдел в Държавния секретариат. В същото време статутът определен от папа Йоан Павел ІІ упълномощава Папския съвет Cor Unum да наблюдава и подпомага дейността на Каритас Интернационалис.

 

 

Процес на осъвременяване на юридическата рамка на Каритас

 

Опитът, натрупан през близо осемте години на действие на горе споменатия статут, даде възможност да бъдат проучени възможностите за юридическото му осъвременяване, като бъде взето под внимание спецификата на организацията и бъдат изяснени компетенциите на различните ватикански дикастерии и служби, които имат отношение към нея.

 

Между януари и май миналата година работна група от представители на Каритас Интернационалис и на Светия престол обсъдиха промени в Устава на Каритас Интернационалис, с цел да бъдат изяснени взаимно свързаните доктринални, юридически и икономически въпроси… По време на срещите на работната група се наложи възгледа за необходимостта от законодателство, което да допълни стария статут като нормативна основа, която да се има предвид при приложението на новите Устав. След като проучи проектите на новия устав, Светият отец даде конкретни указания на Държавния секретар по съдържанието на текстовете, които се налагат от допълнението към статута от времето на папа Йоан Павел ІІ . В съответствие с тези указания беше изработен Генералния декрет и бе променен новия устав и вътрешни правила.

 

 

Някои характерни особености на новия Генерален декрет

 

Членове 1, 2 и 3 … на Генералния декрет уточняват компетенциите на главните дикастерии. Най-важното е, че се повишава ролята на Папския Съвет Cor Unum (член 1), който се налага като дикастерията, която наблюдава институционалната дейност на Каритас Интернационалис и е натоварена с отговорността да одобрява доктриналното и морално съдържание на нейните текстове.

 

Членове 4 и 5 … постановяват основните насоки, които трябва да се вземат под внимание при редакцията на правилата, свързани с наемането на служители и техните социални права. Работниците в Каритас Интернационалис, макар и да не са служители на Ватикана, са част от общността на работещите за Апостолическия престол.

 

Член 6 …  постановява, че поне трима членове на Изпълнителния борд трябва да бъдат назначени от папата. Това ще даде възможност на Светия отец да назначи личности с доказана компетентност в конкретна област, особено такива, които произхождат от бедни региони или от такива, които се нуждаят от по-специално внимание. … Мнозинството от членовете обаче ще продължат да бъдат избирани от националните агенции на Каритас, като по този начин те ще продължат да бъдат отговорни за управлението на тази важна структура на Конфедерацията.

 

Нови правила са въведени и по отношение на Църковния асистент и Комисията за подкрепа… В допълнение към изискването кандидатите за президент и Генерален секретар да получат одобрение (nihil obstat) от Светия Престол, Генералния декрет и новите устав изискват същото одобрение да бъде дадено и за ковчежника.

 

Член 7 … потвърждава общия принцип, че каноничното и Ватиканското законодателство са валидни за служителите, които работят в рамките на Държавата Ватикана и са институционално обвързани със Светия престол.

 

 

“nihil obstat” – липса на възражения

 

 

Източник: Vatican Information Service
Снимки: Osservatore Romano