Католическа Църква

ПОЧИНА Н.ВПР. МАРИО РИЦИ, ПЪРВИЯТ НУНЦИЙ В БЪЛГАРИЯ

В петък, 13 април 2012 г., в Рим почина архиепископ Марио Рици, първият апостолически нунций в България, пребивавал в страната ни в периода 1991- 1996 г.

 

Монс. Марио Рици е роден в Кастаньоло в Италия през 1926 г. Като свещеник работи дълги години в Конгрегацията за източните църкви на Светия престол в Рим. През 1990 г. папа Йоан Павел II го обявява архиепископ на Баньореджо и Апостолически нунций в България. Следва неговото епископско ръкоположение в Рим, в което участва и тогавашния Апостолически екзарх на България Н. Впр. Методий Стратиев.

 

В България Монс. Рици възстановява купената през 30-те години на миналия век, от тогавашния Апостолическия делегат Монс. Анджело Ронкали, сграда за представителство на Светия престол и фактически установява в нея, в началото на 90-те години, първата нунциатура в България. През шестте години на своето пребиваване в България, Монс. Рици установява и развива не само първите междудържавни контакти, но създава предпоставки за развитие на изключително богата културна и научна дейност от страна на български и ватикански специалисти.

 

След мисията си в България, архиепископ Марио Рици е избран за член на Конгрегацията за определяне на светците и за специален съветник в Конгрегацията за Източните църкви на Ватикана.

 

На погребението на монс. Рици присъства представителя на Католическата апостолическа екзархия, архимандрит Клод Робинет.

 

Нека си спомним с благодарност за архиепископ Марио Рици в молитвите си. Вечна му памет. Бог да го прости.  
 

 

 

На снимката: Корица на книгата на италиански на Алберто Форни: „По стъпките на папа Ронкали. Мисията на монс Марио Рици в София”.