Католическа Църква

ПРЕДСТОЯЩО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В МЕКСИКО И КУБА

Католиците в Мексико са в очакване на посещението на папа Бенедикт ХVІ в страната, повод за което е 20-та годишнина от установяването на дипломатически отношения между Мексико и Ватикана. Папата ще се срещне с мексиканския президент Фелипе Калрдерон Инохоса в събота следобед, 24 март, в Каса дел Конде Рул в град Гуанахуато.

 

Сградата се намира на Площада на мира, само на няколко метра от Базиликата посветена на Дева Мария от Гуанахуато. Сградата е собственост на Антонио де Обрегон, граф на Валенсия.

 

След срещата с президента на Мексико, Бенедикт ХVІ ще поздрави от терасата на сградата стотиците деца, които ще се съберат на Площада на мира.

 

След това папата ще влезе през централния вход на базиликата, където се съхранява покровителката на града – иконата на Нашата Дева от Гуанахуато.

 

По този повод абатът на базиликата, монсиньор Хуан Родригес Алба, отбелязва: „Иконата ще бъде поставена пред портала на църквата, където папата ще я благослови”.

 

Монсиньорът пояснява: „Всяка година на 9 август иконата се сваля, след това за определено време тя се поставя пред трите портала на базиликата, за да могат посетителите да получат нейния благослов, а на следващия ден хората минават под нейното покривало, непосредствено до олтара.

 

Това е специален миг. Когато видим или чуем някое дете да се обръща към майка си, се изпълваме с нежност, но когато майката се обръща към детето си, ние чувстваме, че наред с нежността има и покровителство, ръководство, надежда. Девата ще посрещне Светия отец след неговия път от дома на граф Рул. Молим се нашата покровителка да продължи да му помага в неговата трудна мисия на Викарий на Христа”.

 

 


Подготовката в Куба

 

Папа Бенедикт ще пристигне на международното летище Антонио Масео в Сантяго де Куба в понеделник, 26 март. Веднага след това той ще отслужи меса по повод 400-та годишнина от намирането на статуята на Дева Мария на милосърдието от Кобре.

 

На 12 март официалният вестник на кубинското правителството публикува статия, в която се казва: „Страната ни е щастлива гостоприемно да приветства Негово светейшество и е готова да покаже патриотизма, културата и солидарността на кубинския народ, върху които се основава историческото единство на нацията”.

 

Вестник Гранма продължава: „С удоволствие и  присъщата ни топлота ще приемем и хилядите поклонници, които ще бъдат с нас в тези паметни дни”.

 

Изминаха четиринадесет години от историческото посещение в Куба на папа Йоан Павел ІІ, припомня вестник Гранма. „Приехме със същата топлина и папа Йоан Павел ІІ, който преди отпътуването си спомена за „дълбокото впечатление”, което му е направил престоя в страната и който изказа благодарността си за „топлото гостоприемство на кубинската земя”.

 

Важна част от посещението на папата на острова заема и почитта към Христова майка, наричана Девата на милосърдието на Кобре.

 

Архиепископът на Хавана Кардинал Хайме Ортега се обърна с послание към кубинския народ, което беше разпространено по националната телевизия. В посланието архиепископът също припомни посещението на папа Йоан Павел ІІ. „Това беше едно дългоочаквана визита. Това беше първото посещение на папа в Куба. Условията в нашата страна даде повод посещението да бъде проследено от целия свят, широко коментирана беше и високата оценка за визитата, която след това беше дадена от Св. Престол и от Римската църква. Принос за това имаше и Бенедикт ХVІ, който по това време беше кардинал Ратцингер.

 

Кардинал Ортега обясни и причината Куба да бъде включена в това пътуване. „Папата имаше искрено желание да посети Куба и сега пред него се откри една прекрасна възможност: в Куба отбелязваме 400-та годишнина от намирането на стауята на Дева Мария на милосърдието от Кобре. Това е юбилейна година. През тази година кубинците се покланят пред Светилището в Кобре и посещават покровителката на Куба, и папата също пожела да посети страната като поклонник. Израз на това е и мотото на визитата - „Поклонник на милосърдието”.

 

„Стотици хиляди кубинци, може би дори милиони, отдадоха се поклониха на Девата. Впечатляващ обаче е не броят на поклонниците, а вярата на народа. Докато статуята на Девата минаваше покрай тях кубинците стояха по кръстовищата, правеха кръстния знак и коленичиха пред Нея, вдигайки ръцете си в молитва. Причината за посещението е желанието на папата да ни укрепи във вяра, да ни укрепи в следването на християнските ценности, които са дълбоко вкоренени в нашата страна.

 

 


Източник: www.zenit.org
Снимки:
Площада и Базиликата посветена на Дева Мария от Гуанахуато в Мексико – източник: panoramio.com
Статуята на Дева Мария на милосърдието от Кобре – източник: notidiariooscar.blogspot.com