Католическа Църква

СЕДЕМДЕСЕТ ПРОЦЕНТА ОТ НАСЕЛЕНИЕТО НА СВЕТА ЖИВЕЕ В СТРАНИ СЪС СИЛНО ОГРАНИЧЕНА РЕЛИГИОЗНА СВОБОДА

„Терористичните нападения над християните в Африка, Близкият изток и Азия са се увеличили с 309% от 2003 до 2010 г. Близо 70% от населението на света живее в държави със силно ограничена свобода на религиозните убеждения и практики, а най-тежките ограничения са наложени на религиозните малцинства”. Това се казва в словото на Архиепископ Силвано М. Томази, постоянен наблюдател на Св. Престол към Организацията на обединените нации в Женева, което той произнесе на 1 март пред 90-та редовна сесия на Съвета по правата на човека.


Архиепископ Томази обясни, че „потърпевши от все по-големите рестрикции върху религията са 2.2 милиарда души. Засегнатите или са изгубили защитата на своите общества, или са станали обект на несправедливи ограничения, наложени от техните правителства, или пък са станали жертва на насилие, предизвикано от фанатизъм.”


Сред причините за това развитие, архиепископът посочи „променливата политическа ситуация, грешните разбирания за мястото на религията, опортюнизма, неяснотите в концепцията на секуларизма.” Днес е жизнено важно международната общност „да защити правото на хората да упражняват свободата на религиозните убеждения и практики”.


В този контекст представителят на Св. Престол отбеляза, че държавите трябва да гарантират религиозната свобода на всички свои граждани, както на индивидуално, така и на общностно равнище. Свободата на религията не е придобито или подарено право, „то е фундаментално и неделимо от човешката личност право … Правителството не трябва да определя религията, … а да гарантира на верските общности юридически статут, който да им даде възможност да живеят мирно и според юридическите правила на държавата”.


„Уважението към религиозната свобода е поставяно под съмнение и в държави, в които съществува концепцията за „държавна религия”, особено когато последната става причина за несправедливо третиране на другите хора, независимо дали те имат различни религиозни убеждения или нямат никакви”.


Архиепископът продължи: „Извън институционалните съображения, критичният въпрос, с който се сблъсква насърчаването и защитата на човешките права в областта на религиозната свобода, е липсата на толерантност, която предизвиква насилие и води до гибелта на много невинни хора всяка година, само заради техните религиозни убеждения. Следователно е необходима реалистичната и колективна отговорност, която да поддържа взаимната толерантност и уважение към човешките права, както и равенството между гражданите от различните религии, което ще позволи изграждането на здравословна демократична среда, която признава публичната роля на религията и разграничението между религиозната и светската сфера. … За да може обаче тази желана цел да бъде постигната, е необходимо да бъде преодоляна културата, насочена към обезценяването на човешката личност и към премахването на религията от публичния живот.”


„Религиите не са заплаха, а възможност”, отбеляза архиепископът. „Те допринасят за развитието на цивилизациите, което е полезно за всички. Необходимо е да бъдат гарантирани тяхната свобода и дейност, за да бъде задълбочено сътрудничеството между религията и обществото, в името на общото благо…. Важна роля за това имат образователните системи и медиите, които трябва да се откажат от езика на омразата и предразсъдъците от учебниците, новинарските емисии, и вестниците, и вместо това разпространяват точна и вярна информация за всички съставни групи в обществото.


Твърде често липсата на образование и информация, което улеснява манипулацията на хората в името на краткосрочни политически цели, е съпроводено от слабо развитие бедност, от липсата на достъп и ефективно участие в изграждането на обществото. Социалната справедливост от своя страна осигурява плодотворна почва за защитата на всички човешки права. Религиите са общности, основани на убеждения и тяхната свобода дава възможност за утвърждаването на морални ценности, без които е невъзможно да бъде постигната свободата на всеки член на обществото”. В заключение Архиепископ Томази отбеляза, че „международната общност трябва спешно и отговорно да се противопостави на тенденцията за увеличение на насилието над религиозните групи, както и на погрешната и измамна представа за неутралност, която всъщност има за цел да неутрализира религията”.

 

Източник: Vatican Information Service