Католическа Църква

ИЗЯВЛЕНИЕ НА КООРДИНАЦИОННАТА ГРУПА ЗА СВЕТИТЕ ЗЕМИ

Координационната група за Светите земи е съставена от членове на епископските конференции от Европа и Северна Америка и има за цел да подпомага и насърчава солидарността с християнската общност в Светите земи. Групата се събира в всяка година през януари в Светите земи.
Тази година Координационната група за Светите земи прие следното съвместно изявление:

 


Координационна група за Светите земи
Съвместно изявление,
12 януари 2012 г.

 

Ние, епископите от Координационната група за Светите земи, се събираме в Светите земи от 1998 г., за да изразим солидарността си с местната християнска общност и да участваме в пастирския живот на местната църква. Вярата, която наблюдаваме в Светите земи, вдъхновява всички нас, но в същото време продължаваме да наблюдаваме и чувстваме тревогата и несигурността, страхът и неудовлетвореността, които изпълват живота на хората в тези земи. Да се обвиняват другите означава бягство от отговорност и криза на водачеството, водачество, от което хората в тези земи се нуждаят отчаяно. Почувствахме и се убедихме – да си настроен про-израелски трябва да означава да си настроен и про-палестински. А това означава да подкрепяме справедливостта, плодът от който е трайният мир.

 

Приветстваме подновяване на диалога между Палестинската власт и Израел. Присъединяваме се към думите на папа Бенедикт, изказани пред дипломатическия корпус на 9 януари, с които той изрази надеждата си този диалог да продължи и да доведе до постигането на траен мир, който да гарантира възможността на тези народи да живеят в сигурност и в суверенни държави, с международно признати граници”.

 

Този диалог е застрашаван и подкопаван от екстремизма и нетолерантността, чийто проявления днес са видими в отношението, мнението и действията на твърде много хора. Изразяваме нашата тревога и за двете страни и ги призоваваме към толерантност и смело водачество, към способността им да прощават и да бъдат смирени, към необходимостта да работят за мирно съвместно съществуване.

 

Въпреки сериозните проблеми, с които бяхме запознати и видяхме през тази година, вярата ни дава надежда, че основания за надежда наистина съществуват – знак за това беше свикването на Синода на църквите за Близкия изток, растящия брой поклонници, междурелигиозното сътрудничество и приятелство, на което бяхме свидетели в Галилея и което е пример за всички, благоустройствените проекти на Латинската патриаршия и на Кустодията на Светите земи, хуманитарните дейности на католическите организации, както и многобройните други практически, образователни и културни инициативи, които подпомагат местната общност – всички тях ние насърчаваме и подкрепяме. Надеждата ни обаче се основава преди всичко от трайното свидетелство на християнските общности, с които се срещнахме и които свидетелстват за нашата вяра в Газа, Наблус, Йерусалим и Галилея.

 

Приветстваме също така и прогресът в преговорите между Израел и Светия престол и се надяваме те скоро да завършат с постигането на съгласие.

 

Политическите лидери и на двете страни, както и на нашите собствени държави, трябва да демонстрират смелост, решителност и инициативност, за да бъде реализирана надеждата на мнозинството за мирен съвместен живот. Оставайки верни на своя начин на живот, евреи, християни и мюсюлмани трябва винаги да бъдат открити към другите. Нека Бог благослови всички хора от светите земи.

 

Подписали Изявлението членове на Координационната група за Светите земи:

 

Архиепископ Патрик Кели – архиепископ на Ливърпул (Англия и Уелс)
Архиепископ Рикардо Фонтана – епископ на Арецо-Кортона-Сансеполкро (Италия)
Архиепископ Ричард Смит – Архиепископ на Едмънтън (Канада)
Архиепископ Хуан-Енрике Вивес и Сисилия – епископ на Ургел (Испания)
Епископ Джералд Киканас – епископ на Тускон (САЩ
Епископ Хайнрих Мюсингхоф – епископ на Аахен (Германия)
Епископ Мишел Дюбос – епископ на Еври (Франция)
Епископ Пиер Бюрше – епископ на Рейкявик (Северна Епископска конференция)
Епископ Уилям Кени – викариен епископ на Бирмингам (Англия и Уелс)