Католическа Църква

ПРОГРАМАТА НА АПОСТОЛИЧЕСКОТО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПАТА В МЕКСИКО И КУБА

На 2 януари 2012 г. епископските конференции на Мексико и Куба разпространиха две отделни съобщения за пресата, с които оповестиха програмата за предстоящото апостолическо посещение на Бенедикт ХVІ в двете страни, което ще продължи от 23 до 28 март 2012 г.
 
 

Светият отец сподели желанието си да посети Мексико и Куба по време на месата, отслужена във Ватиканската базилика на 12 декември 2011 г., на празника на Нашата Дева от Гваделупа, покровителка на Латинска Америка.

 

В съобщението на мексиканската епископска конференция се казва, че папата ще пристигне в Мексико следобед на 23 март, петък. На летището Леон в щата Гуанахуато той ще бъде посрещнат от Фелипе Калдерон, президент на Мексико, от членовете на епископската конференция и от Архиепископа на Леон Хосе Гуадалупе Мартин. Папата ще отседне в резиденцията на Колежа Мириафлорес в Леон.

 

В събота на 24 март папата ще отпътува за Каса дел Конде Рул в град Гуанахито, където се намира седалището на правителството, и там ще има официална среща с президента Калдерон. След нея папата ще се срещне и ще благослови деца, събрани на Плаза де Ла Пас.

 

На сутринта на 25 март, неделя, Бенедикт ХVІ ще отслужи меса в парка Бисентенарио в град Силао, който се намира в подножието на хълм, на чийто връх се издига статуя на Христос. След месата папата ще има среща с представители на деветдесетте и един  мексикански диоцези. Вечерта Светият отец ще отслужи Вечерня в катедралата на Леон, съвместно с мексиканските епископи и с епископи от други латинонамерикански страни, пред които ще направи обръщение.

 

Папата ще отпътува от Мексико сутринта на 26 март, понеделник, а церемонията по неговото изпращане ще се състои на летище Леон.

 

 

 

В съобщението, разпространено от Конференцията на католическите епископи на Куба се уточнява, че папата се очаква да пристигне в Сантяго де Куба в ранния следобед на 26 март. Той ще бъде посрещнат от Раул Кастро, президент на Куба, от членове на епископската конференция и от Архиепископа на Сантяго Дионисио Гарсия Ибанез. След това с открита кола папата ще отпътува до Площада на революцията, където ще отслужи тържествената меса за Благовещение. След службата папата ще пътува до близкото градче Ел Кобре, където ще отседне в свещеническа резиденция.

 

Сутринта на 27 март, вторник, папата ще направи частно посещение на Светилището на Нашата Дева на милосърдието, където ще се помоли пред иконата на покровителката на Куба. След това от летището на Сантяго ще отпътува за столицата Хавана, където се очаква да пристигне по обяд. На летището ще бъде посрещнат от кардинал Хайме Ортега и Аламино, Архиепископ на Хавана и от представители на гражданските и църковни власти. Същият ден следобед папата ще има официална среща с президента Кастро, последвана от среща с католическите епископи в апостолическата нунциатура.

 

Сутринта на 28 март, сряда, папата ще отслужи меса на Площада на революцията „Хосе Марти”. В ранния следобед той ще отпътува в открита кола до летището на Хавана, където ще се състои официалната церемония по неговото изпращане.

 

 


Източник: Vatican Information Service