Католическа Църква

СЪВЕТИТЕ НА БЕНЕДИКТ ХVІ ПРЕДИ РОЖДЕСТВО

В неделя папа Бенедикт ХVІ посети една от енориите в Римския диоцез, където призова енориашите да се подготвят за Рождество, „не само с подаръци, но и със сърцето си”.

 

Папата посети църквата „Санта Мария деле Грацие”, в северната част на Римския диоцез. Папата посъветва събралите са в нея миряни да не „губят връзката си с Бог в своите сърца. Тази връзка ни дава причината да изпитваме радост. Пожелавам на всички да изпитат радостта от Рождество, раждането на детето Исус, Богът на нашите сърца”.

 

Св. отец отслужи сутрешната меса в църквата, като в проповедта си отбеляза честването на третата Неделя на Адвента „Gaudete!” (Радвайте се!). Той също така сподели: „Нека месата бъде центърът на Вашата неделя, която трябва да бъде преоткрита и живяна като деня на Нашия Бог и на нашата общност, деня, в който хвалим и поменаваме Този, Който е било роден заради нас, Който е умрял и възкръснал заради нашето спасение, Който ни е призовава да живеем съвместно и радостно, да бъдем отворена общност, способна да помогне на всеки, който преживява изпитания и самота. Не губете разбирането си за значението на неделята, останете верни на Евхаристийното събрание. Ранните християни са били готови да отдадат живота си, за да имат възможността да преживеят тази среща”.

 

След Св. Меса, Светият отец разговаря с миряните, пред които сподели как тяхната „красота, откритост и сърдечност” му напомнят за скорошната му визита в Африка.

 

Той сподели и своите мисли как да се подготвим за Рождество. „Зная колко заети са хората днес, но подготовката за честването на Коледа не означава само купуване на подаръци, тя означава поддържане на връзката с Бог, готовност да Го посрещнем. Много е важно да не губим това измерение на празника. „Това не е допълнителна тежест, това е силата, която ни вдъхва увереност да правим всичко останало. Надявам се до поддържате здрава връзката си с Христос, с Неговата сила и радост, които ще ви дадат сили за живота в този свят.”

 

След връщането си във Ватикана, Светият отец последва старата римска традиция, спазвана на Третата неделя от Адвента и благослови статуите на Младенеца Исус, донесени на площада от децата от римските енории. Статуите ще бъдат поставени в яслите, пресъздаващи сцените на Рождество, по къщите, училищата и енориите. „Мили деца”, обърна се към тях папата, „когато отправяте своите молитви пред тези ясли, си спомнете за мен, както и аз ще си спомням за вас. Благодаря ви и ви пожелавам Весела Коледа.”

 

Източник: www.zenit.org