Католическа Църква

ПАПАТА ПОТВЪРДИ ПРЕДСТОЯЩОТО СИ ПОСЕЩЕНИЕ В МЕКСИКО И КУБА

На 12 декември 2011 г. папата отслужи меса по повод празника на Дева Мария от Гваделупа в базиликата „Св. Петър”, с което беше отбелязана и 200 годишнината от независимостта на редица страни от Латинска Америка и Карибите. По изключение месата беше отслужена на испански език в съпровод на креолска музика. В проповедта си след месата папата потвърди, че преди следващия Великден ще посети Мексико и Куба. Точните дати на визитата ще бъдат оповестени допълнително.

 

В началото на проповедта си папата поздрави посланиците от тези страни, които присъстваха на месата, както и кардиналите и множеството миряни, събрани в базиликата. Той поздрави и всички народи на Латинска Америка и Карибите, обединени духовно в отбелязването на празника.

 

Сбрали сме се заедно, отбеляза папата, за да подновим благодарността си за вярата, която сме получи, „вярата, възвестила тайнството на смъртта и възкресението на Исус Христос, чрез която всички хора на земята живеят в Него”.

 

Позовавайки се годишнината от независимостта на тези държави, папата добави: „Наследникът на св. Петър не може да отмине този празник, без да засвидетелства радостта на Църквата от изобилните плодове, дарени от Бог, в Неговата безкрайна доброта, на тези възлюбени нации, отдадени на Пресветата Дева. Папата благодари и за всички чудесата, извършени с помощта на Божията благодат в Латинска Америка и по света.

 

Майка и пример за подражание

 

Дева Мария от Гваделупа, продължи той, ни кара да си припомним словата за „ жената, облечена в слънце; под нозете й - месечината, а на главата й - венец от дванайсет звезди; тя беше непразна и викаше от родилни болки, и се мъчеше да роди. (Откр. 12:1-2).

 

Тя възвести на жителите на американския континент съществуването на нашия Спасител. „Тя винаги ни води по пътя към Божествен син, възвестил Себе си като основание за достойнството за всички човешки същества, възвестил се и като любовта, която надделява над силите на злото и смъртта, като извор на радост, синовна вярност, утеха и надежда.

 

Мария е не само Майка на Църквата, тя е и пример за подражание, продължи папата. Чрез своето „да”, с което тя отвръща на Божия зов, Дева Мария дари на човечеството Божията любов. Тя продължава да ни води към Христос, Който е вечният отговор на въпросите за смисъла на живота и на много други въпроси, които днес вълнуват Американския континент.

 

„Водена от майчиното си милосърдие, тя продължава да се грижи за братята на своя Син, които продължават да живеят по земята, заобиколен от тревоги и опасности, преди да открият щастието и своя истински дом”, добави папата, цитирайки Lumen Gentium, 62.

 

Изключително важно е, подчерта папата, че латиноамериканските държави успяват да съхранят  вярата и културната си идентичност във времето, когато започнаха да играят значима роля на световната сцена. Папата обърна специално внимание на необходимостта да бъде защитен човешкият живот от зачатието до естественият му край. Той отправи призив към тези страни да продължат да работят за утвърждаването на мира и за укрепването на семействата.

 

 

Триумф на любовта

 

Когато Църквата се готвеше да отбележи 500 годишнина от възвестяването на Христа на Американския континент, блажения Йоан Павел ІІ постави началото на нова програма за евангелизация, основана на нова решимост, методи и изразни средства, припомни Бенедикт ХVІ.

 

Папата също така се обърна с призив към тези народи да продължат да укрепват християнската си вяра в своите страни. Това ще даде възможност за израстването на множество истински ученици и мисионери на Нашия Господ, добави папата. Той също така ги призова да продължат да ориентират живота си спрямо вярата и така да изградят общество, което се основава на доброто, на триумфа на любовта и на справедливостта.

 

В заключение той повери изпълнението на тези молитви на посредничеството на Дева Мария от Гваделупа. Обърна се и за подкрепа към светците и блажените, които в хода на историята са се превърнали в примери за християнска добродетел за целия Американския континент.

 

Източник: www.zenit.org