Католическа Църква

АРХИЕПИСКОП МАМБЕРТИ ПОИСКА ОБЯВЯВАНЕТО НА МЕЖДУНАРОДЕН ДЕН СРЕЩУ ПРЕСЛЕДВАНЕТО НА ХРИСТИЯНИТЕ

Архиепископ Доминик Мамберти, секретар за отношенията с държавите в Държавния секретариат на Св. Престол, произнесе реч пред 18-та Среща на външните министри на Организацията за сигурност и сътрудничество в Европа (ОССЕ), която се проведе на 6-7 декември във Вилнюс, Литва.

 

В обръщението си архиепископът обърна специално внимание на проблема с миграцията, който от дълго време стои в центъра на вниманието на Св. Престол и който е особено актуален, предвид настоящата икономическа и финансова криза. Монсеньор Мамберти отбеляза нарастващото съгласие в международната общност, че проблемът с мигрантите се нуждае от по-голямо внимание. Той акцентира върху необходимостта мигрантите да получават възможност да се събират със своите семейства, защото „семейството има фундаментално значение за процеса на интеграция, както и за осигуряването на стабилност на имигрантите в новия за тях социален контекст. … Мигрантите, които познават правата си, ще се чувстват по-спокойни и ще могат по-уверено да вложат своите способностите и талантите си в общество, което също познава и уважава техните права, това ще позволи на мигрантите свободно да се интегрират и да бъдат солидарни с тези общества, за да могат заедно да градят съвместното им бъдеще”.

 

Секретарят за отношенията с държавите също обърна внимание на необходимостта Организацията да защитава фундаменталните човешки права и свободи, едно от които е свободата на изповедание. „Правото на свободно изповедание, макар и постоянно утвърждавано от международната общност и макар да е вписано в конституциите на повечето държави, днес продължава често да бъде нарушавано”. В посланието си по повод Световния ден на мира папа Бенедикт ХVІ заяви, че християните „са религиозната общност, която в най-голяма степен страда от преследване заради вярата си”. Архиепископ Мамберти обобщи, че „над двеста милиона християни от различни изповедания живеят в трудни условия, заради юридическите и културни предразсъдъци, които водят до тяхното дискриминиране”. Затова той предложи да бъде обявен Международен ден срещу преследването и дискриминацията на християните, което охарактеризира като „необходима стъпка, която да покаже желанието на правителствата да се обърнат към този сериозен проблем”.

 

Архиепископът също така обърна внимание на проблема с трафика на хора, особено на жени и малолетни, което се е превърнало в „могъщ глобален бизнес, в който участват множество държави, които са източник, транзитен пункт или крайна дестинация на този трафик. За да се реши проблемът с трафика на хора е необходимо правителствата да бъдат единни и решителни в борбата си срещу него, водени от съзнанието за изключителното достойнство на всяка човешка личност, което да доведе до справедливото наказание на трафикантите, като тази битка се съчетае с борбата с корупцията…, както и с популяризирането от медиите на обществените вреди от този трафик.

 

 

 

Източник: Vatican Information Service

Снимки: balsas.lt