Католическа Църква

ОБЩНОСТТА НА ПИЙ Х НЕ ПРИЕМА ПРЕДЛОЖЕНИЯТА НА ВАТИКАНА

 Генералният настоятел на „Обществото на св. Пий Х” епископ Бернар Феле, обяви, че водената от него група не приема напълно съдържанието на „Доктриналния преамбюл”, предложен от Ватикана.

 

Преамбюлът е уводната част към един по-голям документ, чиято цел е да бъде възстановено общението между Рим и „Общността на св. Пий Х”. Документът беше предложен на групата през септември от кардинал Уилям Левада, префект на Конгрегацията за доктрината на вярата.

 

Епископ Феле обяви позицията си в понеделник в интервю, дадено пред интернет страницата на обществото. Той подчерта, че обяснителната бележка към Преамбюла е уточнявала, че текстът на документа не е окончателен, поради което обществото е изпратило своите предложения за промени.

 

Според него, преамбюлът има нужда от „съществени промени”, но добави, че засега няма да оповестява публично нито текстът, предложен от Ватикана, нито своите предложения за промени. Той добави, че текстът на преамбюла ще стане публично достояние след като бъдат проведени разговори с Ватикана по предложенията на водената от него група.

 

От интервюто става ясно, че помирението между Ватикана и „Общността на св. Пий Х” няма да бъде постигнато лесно.  В интервюто епископ Феле не скрива несъгласието на групата с някои от документите на Втория Ватикански събор, както и че „продължаващата вече петдесет години отвореност към модерния сват не е донесла видим резултат”.

 

Преамбюлът, предложен от Ватикана на „Обществото на св. Пий Х” е резултат от поредица от разговори, започнали през 2009 г. Прекъсването на общението между Светия Престол и Обществото беше формализирано през 1988 г., когато основателят на обществото и негов тогавашен ръководител Архиепископ Марсел Льофевр ръкоположи нови епископи без съгласието на Римския папа.

 

Източник: www. zenit.org

 

(вижте предишни публикации по темата на  нашия сайт:

http://www.catholic-bg.org/?act=news&do=detailed&id=181 )