Католическа Църква

КАТОЛИЦИТЕ И ПРАВОСЛАВНИТЕ СА ИЗПРАВЕНИ ПРЕД ЕДНАКВИ ПРОБЛЕМИ

Ватикана, 30 ноември 2011 г. Кардинал Курт Кох, президент на Папския съвет за насърчаване на християнското единство, посети Истанбул начело на делегация, изпратена от Св. Престол, за да вземе участие в тържествата по повод Деня на св. Андрей, патрон на Вселенската патриаршия на Константинопол. Св. Престол и Патриаршията всяка година си разменят делегации, които участват в тържествата, организирани в деня на техните патрони.

 

 

През тази година честванията съвпадат с отбелязването на двадесетата годишнина от избора на Негово светейшество Вартоломей І за Вселенски патриарх на Константинопол. Делегацията на Св. Престол беше водена от кардинал Кох и включваше епископ Брайън Фарел, секретар на Папския съвет за насърчаване на християнското единство; отец Андреа Палмиери, служител в същата дикастерия; и Архиепископ Антонио Лусибело, Апостолически нунций в Турция. Делегацията присъства на Божествената литургия, отслужена от Вартоломей І в патриаршеската църква във Фенер, след това проведе среща с патриарха и със Синодалната комисия, отговорна за развитието на отношенията с Католическата църква.

 

Кардинал Кох предаде на Вартоломей І подарък и послание от Св. отец. В посланието, прочетено в края на Божествената литургия, Бенедикт ХVІ припомня последната си среща с патриарха, която се проведе миналия месец на организирания в Асизи Молитвен ден за мир. „Благодаря Богу, че ми даде възможност да укрепя връзките на искрено приятелство и братство, които ни свързват, и да свидетелствам пред целия свят за общата визия, която споделяме.”

 

Посланието продължава: „Настоящите културни, социални, икономически, политически и религиозни обстоятелства поставят напълно еднакви предизвикателства пред католиците и православните. Вярата в тайната на спасението чрез смъртта и Възкресението на Христос се нуждае от дълбоко обновяване в много региони, които в миналото приеха светлината, но днес страдат от последиците от секуларизацията, която наранява най-дълбоките измерения на човека. Изправени пред тази необходимост, ние трябва да покажем на цялото човечество, че сме постигнали зрялост във вярата, че въпреки човешките противоречия сме способни да постигнем единство, като следствие от нашето съвместно изучаване на истината, водени от съзнанието, че бъдещето на евангелизацията зависи от свидетелството на единството и от равнището на благотворителността, които Църквата може да демонстрира.

 

Папата завършва своето послание с молитва към Господ, чрез посредничеството на св. Андрей, св. Петър и Павел, двете църкви да получат „дара на единството, който идва от небесата”.

 

 

Източник: Vatican Information Service