Католическа Църква

ОСНОВНИ МОМЕНТИ ОТ ПОСЕЩЕНИЕТО НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В БЕНИН

От 18 до 20 ноември 2011 г. папа Бенедикт ХVІ направи посещение в Бенин, което беше неговото двадесет и второ Апостолическо пътуване в чужбина и второ на африканския континент в рамките на понтификата му. Основен момент в посещението беше подписването на 19 ноември на Апостолическото поучение, озаглавено Africae Munus (Обетът на Африка). Освен участието в церемонията, в рамките на визитата папата направи 11 публични обръщения и даде една пресконференция. Тук са цитирани някои от ключовите моменти от речите на папа Бенедикт ХVІ.

 

При кацането си в Бенин, папата сподели мислите си за модернизирането на Африка  и отправи предупреждение за капаните, които трябва да бъдат избегнати в този процес. Той отбеляза: „Процесът на модернизация трябва да бъде придружен от благоразумие, което да направи процесът благотворен за всички, а също и за да бъдат избегнати опасностите, които го съпровождат както в Африка, така и на други места. Такива опасности са безусловната капитулация пред силите на пазара или на финансите, засилването на национализма или крайният трибализъм, които могат да се превърнат в деструктивен фактор, такава опасност е и политизирането на междурелигиозните напрежения, които могат да навредят на общото благо и в крайна сметка да доведат до ерозиране на хуманните, културните, етническите и религиозни ценности.”

 

В събота сутрин Бенедикт ХVІ направи обръщение към президента на Бенин и други представители на светските власти в страната. В речта си папата се спря на два основни момента – на социалнополитическото и икономическо състояние на континента, и на състоянието на междурелигиозния диалог. В тази реч папата отправи следния апел:
„От това място се обръщам към всички политически и икономически лидери на африканските страни. Не лишавайте народите си от надежда! Не им отнемайте бъдещето, като осакатявате тяхното настояще!”

 

 

След това папата отпътува до западния град Уида, където се помоли пред гроба на своя близък приятел и национален герой на Бенин кардинал Бернардин Гантен. След това папата се обърна към присъстващите християнски духовници и миряни, като каза: „Насърчавам всички вас да имате силна и жива вяра, която е единствената непоклатима основа на християнски живот и която може да подпомогне за съграждането на новия живот”.

 

 

На 19 ноември, в събота, след подписването на Апостолическото поучение, посветено на помирението, справедливостта и мира, папата каза:
„Никога не трябва да се отказваме да търсим нови пътища към мира. Мирът е едно от нашите най-ценни съкровища! За да постигнем мир, трябва да имаме смелост и да потърсим помирение, които се раждат от опрощението. Трябва да имаме волята да заживеем отново заедно, да споделяме обща визия за бъдещето и да запазим това единство за съвместно преодоляване на трудностите. Мъжете и жените, помирени с Бога и ближния, могат да работят за постигане на по-голяма справедливост в обществото. Нека не забравяме учението на Евангелието, според което справедливостта значи преди всичко следването на Божията воля.”

 


 

Един от най-вълнуващите моменти от визитата се случи в събота следобяд, след връщането на папата в Котону. Тогава той посети Центъра за мир и щастие, където шестима мисионери полагат грижи за изоставени и болни деца. Папата беше приветстван от децата с песни и танци, а след това той посети местната енория, където се срещна с още деца. По този повод Св. отец сподели с децата своите размисли за молитвата:
„Както и Исус, аз също се опитвам да открия тихо място, където да се помоля, където да мога да застана пред Кръста или Светия образ, за да говоря с Исус и да Го слушам. Също чета и Евангелието. Така успявам да запазя в сърцето си откъс от него, който ме е докоснал и който изпълва после целия ми ден. Така оставам заедно с Исус, и се оставям той да ме изпълни с любов, светлина и живот! Тази любов, която приемам чрез молитвата, ме зове от своя страна да я предам на своите родители, приятели, на всички, с които живея, дори на тези, които не ме харесват, или тези, които не ценя достатъчно. Възможно е понякога да се наложи да насърчите някого към молитвата. Не се колебайте да го направите. Бог е толкова важен!”

 

 

При отпътуването си от Бенин в неделя на 20 ноември, папата направи своето последно обръщение, в което каза:
„Исках още веднъж да посетя Африка, тъй като това е континент, към който имам специално отношение и съчувствие, защото съм дълбоко убеден, че това е земя на надеждата. Казах това много пъти по време на посещението. Тук могат да бъдат открити истински ценности, които има какво да кажат на нашия свят, които трябва да бъдат разпространявани и да се развиват с Божията помощ и с решителността на самите африканци. Съборното Апостолическо поучение Africae Munus също може да допринесе за това, като отвори нови пастирски хоризонти и насърчи нови творчески инициативи. Поверявам този документ на всички вярващи в Африка, за да го изучават задълбочено и да го превърнат в конкретни действия в своя живот. Кардинал Гантен, този забележителен човек на Бенин, чието всеобщо признание позволи това летище да носи неговото име, участва заедно с мен в редица срещи, на които даде важен и задълбочен принос. Нека той ни съпровожда от небето в прилагането на практика на напътствията в този документ!


Източник: www.zenit.org