Католическа Църква

ПРЕДСТОЯЩО ПОСЕЩЕНИЕ НА ПАПА БЕНЕДИКТ ХVІ В БЕНИН

На пресконференция, проведена на 15 ноември 2011 г., директорът на прес-службата на Ватикана Федерико Ломбарди съобщи подробности във връзка с предстоящото от 18 до 20 ноември 2011 г. посещение на папа Бенедикт ХVІ в африканската държава Бенин.
 

 

Това ще бъде първото пътуване на папа Бенедикт ХVІ в Африка след визитата му в Ангола и Камерун през 2009 г. Основната цел на визитата е подписването на Апостолическото поучение, прието от Втората асамблея за Африка на Епископския събор. Документът ще бъде подписан на специална церемония, в присъствието на тридесет и петте президенти на националните епископски конференции и седемте ръководители на регионалните конференции на континента.
Наред с това, Бенин е държава с голямо духовно значение за Църквата. Преди 150 години в Бенин е поставено началото на мисионерската дейност, която впоследствие се разпростира в съседните държави Того, Гана и Нигер. Това е причината посещението на папата да се очаква с голям интерес в страната. „Целта на визитата е да насърчи развитието на Африканската църква, както и на целия Африкански континент. Визитата ще постави акцент върху съществуващите проблеми, но погледът към тях ще бъде позитивен, с подчертан стремеж към помирение, справедливост и мир, както и за  възвестяването на Евангелието като част от интегралното развитие на човека. Като цяло, пътуването си поставя за цел да бъде конструктивно”, отбеляза отец Ломбарди.
 

 

Друг важен момент от визитата ще бъде поклонението на папата при гроба на Бенинския кардинал Бернардин Гантен, починал през 2008 г., който е дълбоко почитан в родината си. Кардиналът е бил близък до настоящия папа, тъй като е бил префект на Конгрегацията за епископите по същото време, по което Бенедикт ХVІ е бил префект на Конгрегацията за доктрината на вярата, той е бил и непосредствения предшественик на Бенедикт ХVІ като декан на Колегията на кардиналите. В Бенин той е дълбоко почитан човек, приеман за национален герой. Затова и поклонението на папата на гроба му ще бъде един от централните моменти в посещението”.
Отец Ломбарди също така обърна внимание, че на 18 ноември папата ще присъства на концерт на трима африкански изпълнители - Папа Уемба, Бонга и Фифито. Концертът ще бъде посветен на мира, справедливостта и помирението.

 

 

Статистически данни за Католическата църква в Бенин
Преди посещението Централната статистическа служба на Ватикана оповести и последните статистически данни за състоянието на Църквата в Бенин. Бенин, със столица Порто Ново, има територия от 112 622 кв. км. и население от 8 770 000 души, от които 2 984 000 или 34 процента са католици. В страната съществуват 10 епархии, 338 енории и 801 енорийски центрове, управлявани от 11 епископи и 811 свещеника. В Бенин има 234 католически образователни институции, от детски градини до университети, в които се обучават 57 771 души. Католическата църква в Бенин или свещеници от нея управляват също 12 болници, 64 клиники, 7 домове за възрастни хора и хора в неравностойно положение, 41 сиропиталища, 3 центрове за семейни консултации и 6 други институции.


 

Източник: Vatican Information Service