Католическа Църква

БЕНЕДИКТ ХVІ ОБЯВИ „ГОДИНА НА ВЯРАТА”

Папа Бенедикт ХVІ обяви честването на „Година на вярата”. Това стана на месата, отслужена във Ватиканската базилика на 16 октомври, с която беше отбелязан края на Международната среща за нова евангелизация, организирана от Папския съвет за насърчаване на новата евангелизация.

 

Годината на вярата ще започне на 11 октомври 2012 г., когато се отбелязва петдесетата годишнина от откриването на Втория Ватикански събор, и ще завърши на 24 ноември 2013 г. - Празника на Христос Цар. Целта на Годината е да се „даде нов импулс на мисията на Църквата, която трябва да изведе мъжете и жените от пустинята, в която те често се озовават, както и да ги насочи към изворите на живота и към общението с Христос, Който ни дарява живота и неговия смисъл.” Годината ще ни помогне да „укрепим вярата си в Христос и изпълнени с радост да Го обявим пред мъжете и жените от нашата епоха”, отбеляза папата.

 

Спирайки се на неделните четива, Светият отец обясни, че мисията на Църквата трябва да бъде обяснена в светлината на „…богословското осмисляне на историята. В Божията власт са всички епохални събития, възходът и падението на великите сили. Никоя земна власт не може да заеме Неговото място. Теологията на историята е важен аспект от новата евангелизация, защото мъжете и жените на нашата епоха, последвала трагичният период на тоталитарните империи на двадесети век, имат нужда да преоткрият глобалната визия за света и историята. Те имат нужда от визията за мир и свобода, формулирана в документите на Втория Ватикански събор и развита в учението на моите предшественици Божия раб Павел VІ и Блажения Йоан Павел ІІ”.

 

„За да бъде успешна, евангелизацията се нуждае от подкрепата на Духа, Който вдъхва живот на Благата вест и дава сила на хората, които я носят с „пълното убеждение”, за което говори св. Павел. … Новите евангелизатори трябва да поведат останалите по пътя, който е Христос, и да им покажат красотата на животворящото Евангелие. По този път ние никога не сме сами и затова ние трябва на всеки срещнат по този път да предложим нашия опит от братството и общението и така ги призовем да споделят опита ни за Христос и Неговата Църква. Свидетелството и призива могат да отворят сърцата на хората, които търсят истината, и да им помогне да открият смисъла на собствения си живот.”

 

Накрая Светият Отец се спря на цитата от Евангелието, посветен на данъка, който трябва да бъде платен на цезар. Исус определя да се отдаде „Кесаревото Кесарю, а Божието Богу” – Светият отец обясни, че този епизод е изпълнен „с голям антропологичен смисъл, който не може да бъде ограничен само до политическата област. Това означава, че Църквата не се ограничава до това да покаже на мъжете и жените разликите между  властта на Цезаря и на Бога, между политиката и религията. Мисията на Църквата, също като мисията на Христос, е да говори за Бог, напомняйки за неговата власт и призовавайки всеки един, и особено изгубилите своята идентичност християни да си спомнят за правата, които Бог има над това, което Му принадлежи - нашия живот”.

 


Източник: Vatican Information Service