Католическа Църква

ПАПАТА ПРИЗОВА КАЛАБРИЯ ДА СЕ ОБЪРНЕ КЪМ ДЕВА МАРИЯ

Ламеция Терме, Италия, 9 октомври. Бенедикт ХVІ се обърна с призив към вярващите от Калабрия да поверят решението на тежките си социални проблеми на Божията майка. Папата отправи този призив по време на еднодневната си визита в Калабрия, регионът, разположен на върха на италианския „ботуш”. Това е един от най-бедните региони в Италия, известен с висока безработица и криминална престъпност.


Папата произнесе молитвата „Ангел господен” след месата, която беше отслужена в индустриалния район близо до град Ламеция Терме. Папата обърна внимание, че октомври е месец, посветен на Дева Мария, Царицата на молитвата на Св. броеница.


„Вашият регион е известен с многото светилища, посветени на Дева Мария. Щастлив съм, че популярното благочестие във вашата земя е живо”, отбеляза папата. „Призовавам ви да продължите да практикувате вашата вяра в съгласие с учението на Втория Ватикански събор, на Апостолическия престол и на вашите пастири”.


„Поверявам общността от вашия диоцез на Дева Мария, която да ви обединява във вярата, надеждата и милосърдието. Нека Майката на Църквата ви помогне завинаги да съхраните в сърцата си църковното общение и мисионерския си плам. Нека тя подкрепя свещениците в тяхното служение, както и родителите и учителите в изпълнението на тяхното образователно дело, да дарява утеха на болните и страдащите, да съхрани душите на младежите чисти и благочестиви.”


„Нека се помолим за посредничеството на Богородица за разрешаването на най-тежките социални проблеми в областта и в цяла Калабрия, особено проблемите на безработните, младежите, хората в неравностойно положение, за чието решение е необходимо още по-голямо внимание от страна на всички, и основно на обществените институциите”, добави Светият отец.


В заключение папата отбеляза: „Обръщам се към вас, миряните, в общение с вашите епископи, да не бягате от вашите задължения и отговорности по съграждането на общото благо.”

 

Източник: www.zenit.rog