Католическа Църква

ОБЩО МОЛИТВЕНО НАМЕРЕНИЕ - ОКТОМВРИ 2011

„Неизлечимо болните да бъдат подкрепяни от вярата в Бога и от любовта на своите братя и сестри”: така е формулирано общото молитвено намерение на папа Бенедикт ХVІ за месец октомври. С него той насочва вниманието на вярващите и обществото към положението на неизлечимо болните в нашия свят и бинома вяра-любов. Папата насърчава усилията на Църквата в грижата към неизлечимо болните, но също се обръща към самите тях "да съзерцават страданията на разпнатия Христос и заедно с него се поверят в ръцете на Бог". Предлагаме пълният текст на папските намерения:

 

"За пореден път Църквата насочва погледа си към страдащите и приканва да се насочи вниманието към неизлечимо болните, много от които умират от смъртоносни заболявания. Те се намират на всички континенти, но особено там, където бедността и трудностите, са причина за огромно страдание и мъка. Със съзнанието за тези страдания, ще се присъединя духовно към Световния ден на болните, единен с онези, които ще се съберат, за да обсъдят положението на неизлечимо болните в нашия свят и насърчат усилията на християнските общности в свидетелството им за любовта и милостта на Господа.

 

Болестта неизбежно донася със себе си моменти на криза и трезва преценка на собственото положение. Напредъкът в здравната наука често предоставя необходимите средства за посрещане на тези предизвикателства, поне що се отнася до физическия аспект. Човешкият живот обаче има своите вътрешни ограничения и рано или късно завършва със смърт. Това е опит, който всяко човешко същество трябва да изпита и за който трябва да се подготви. Независимо от напредъка в науката, не за всяко заболяване е намерен лек и така в болници, хосписи и домове по света, ние срещаме страданието на много наши братя и сестри които са неизлечимо и често смъртно болни. В допълнение към това, милиони хора по света все още живеят при нехигиенични условия и липса на достъп до нужните медицински ресурси, често от първа необходимост, чийто резултат e значителното увеличаване на броя на хората смятани за нелечимо болни.

 

Църквата желае да подкрепя неизлечимо и смъртно болните, като призовава както за справедливи социални политики, които могат да помогнат за отстраняване на причините на много болести, така и за подобряване на грижата за умиращите и онези, за които няма медицински лек на разположение. Необходими са политики, създаващи условия, при които човешките същества могат да приемат и понасят нелечими заболявания и дори смърт по достоен начин. Тук е трябва още веднъж да подчертаем нуждата от повече центрове за палиативни грижи, които осигуряват цялостна грижа и предлагат на болните хуманна помощ и духовен ръководство от които се нуждаят. Това е право, принадлежащо на всяко човешко същество и което всички ние трябва да защитаваме.

 

Тук бих искал да насърча усилията на тези, които работят ежедневно, за да се гарантира, че неизлечимо и смъртно болните, заедно със семействата си, получават адекватна и любяща грижа. Църквата, следвайки примера на добрия самарянин, винаги е показвала особена загриженост към болните. Чрез нейните членове и институции, тя продължава да стои близо до страдащите и да бъде заедно с умиращите, като се стреми да запази достойнството им в тези важни моменти от човешкото съществувание. Много от тези хора - здравни работници, духовни служители, доброволци и институции по целия свят - неуморно обслужват болните в болници и в центрове за палиативни грижи, по улиците на градовете, в приюти и енории.

 

Сега искам да се обърна към вас, мои скъпи братя и сестри, страдащи от нелечими и смъртни болести. Бих искал да ви насърча да съзерцавате страданията на Христос, разпънат на кръст, и единени с Него, да се обърнете към Отца с пълно доверие, защото целият живот, и по-специално вашият живот, са в ръцете Му. Вярвайте, че вашите страдания, единени с тези на Христос, ще се окажат плодотворни за нуждите на Църквата и света. Аз се моля на Господ да укрепи вярата ви в любовта Му, особено по време на тези изпитания, през които преминавате. Моята надежда е, че където и да сте, винаги ще намерите духовното насърчение и силата, необходими за подхранване на вярата ви и да се приближавате все повече до Отца на Живота. Чрез своите свещеници и пасторални работници, Църквата желае да ви подкрепя и да бъде близо до вас, като ви помага в часа на нужда, и така да свидетелства любящото милосърдие на Христос към тези, които страдат.

 

В заключение, аз се обръщам към църковните общности по целия свят и особено към тези, посветени на обслужването на болните, да продължават, чрез помощта на Дева Мария Salus Infirmorum (Здраве на болните), да бъдат ефективни свидетели на любящата грижа на Бог, нашия Отец. Нека Пресветата Богородица, наша Майка, бъде утеха за тези, които са болни и да се грижи за всички, които са посветили живота си, като добри самаряни, за изцелението на физическите и духовни рани на страдащите. Единен с всеки един от вас в мислите и молитвите си аз сърдечно ви отправям апостолическия си благослов като залог за сила и мир в Господа”.
 

 

 

източник: Радио Ватикана